MOLDE: Det sa SVs representant, Kristin Mandt Heim, i plan- og utviklingsutvalget denne uka.

På bordet var saka om riving av den gamle østfløya på Sellanrå skole til fordel for mer uteareal når nybygget med to etasjer i vest står ferdig.

Politikerne vedtok sommeren 2015, med full støtte fra skoleledelsen og foreldrerepresentanter (FAU), å rive begge fløyene fordi de var for gamle og uhensiktsmessige.

Vil vente til høsten

Nå fikk imidlertid posisjonen med seg alle partiene unntatt SV på et fellesforslag om å utsette beslutningen om riving inntil ny skolebruksplan for 2019–2025 er klar.

– Vi tenker oss litt om, og ser an skolebruksplanen, sa utvalgsleder Roar Beck (H).

Skolebruksplanen skal kartlegge behov og foreslå løsninger som tar hensyn til elevtall og bygningsmasse rundt om i Molde de kommune de kommende åra. Ifølge kommunalsjefen er plana klar etter sommeren i år.

SV ville ikke vente lenger:

– Etter befaringen viste det seg at bygget er helseskadelig. Vi bør også se på levetidsbetraktningene i det opprinnelige vedtaket. Kommer behovet, må vi ta det som en sak da, sa Mandt Heim og anbefalte rådmannens forslag om å rive.

Trenger mer plass likevel?

Grunnen til at saka kom opp nå, nesten tre år etter vedtaket om rivning, er at ordfører Torgeir Dahl mener det trolig vil være behov for mer klasseromsareal på Sellanrå de kommende årene enn hva den nye fløya vil gi.

Det er ledelsen ved skolen enig i, forutsatt at den blir pusset opp. Skoleledelsen mener lokalene kan brukes til SFO, i tillegg til delingstimer og som en generell arealbuffer.

Vil undervise i mindre grupper

Skolen viser til at ny lærernorm vil kreve mer areal, en storstilt boligutbygging på dagens sjukehusområde vil gi langt flere elever de neste årene, og at innføringsklassen (undervisning til fremmedspråklige barn) vokser. Sellanrå har nå 40 elever i denne klassen og må bruke et musikkrom på grunn av plassmangel.

Den nye vestfløya som bygges har ikke plass til tredeling av trinnene – dette ønsker skoleledelsen å kunne tilby på enkelte trinn i basisfag, blant annet som et tiltak innenfor «tidlig innsats».

Vil ha tilbake uteareal

FAU vil derimot rive som planlagt, først og fremst fordi de mistet mye av utearealet på skolen da barnehagen Barnas Hus ble utvidet og fornyet.

– Vi ser verdien av at skolen får beholde bygget for disposisjon til skolen for å kunne ha noen mulighet til tredeling på trinnene […] Vi er likevel skeptiske til om denne verdien er større enn verdien av tilgjengelig uteareal, skriver FAU-leder Åse Stenerud i en uttalelse til Molde kommune.

Vil følge rådene og rive

Rådmannen viser i saksframlegget til vurderingen fra prosjektleder Tor Egil Heimstad i Molde Eiendom KF.

Bygningsmassen og mange av de tekniske installasjonene er over 50 år gammel. Molde Eiendom KF har regnet ut at prislappen for oppussing i et 10–15 års levetidsperspektiv vil være på over åtte mill. kr. Hvis det skal pusses opp til 30–40 års levetidsperspektiv vil prisen havne på minimum 15 mill.

Rådmannen viser også til andre skoler: «Allerede nå er det avdekt relativt omfattende behov ved andre skoler. Nye tiltak ved Sellanrå skole, ut over de som allerede er vedtatt, bør vurderes i en mer helhetlig sammenheng», oppsummerer rådmann Arne Sverre Dahl.

Minnet om befaring: – Etter befaringen viste det seg at bygget er helseskadelig. Det har også en begrenset levetid, som vi bør ta på alvor, sa Kristin Mandt heim (SV). Bildet er tatt tidligere. Foto: Bjørn Brunvoll Foto: Bjorn Brunvollø