ÅLESUND: Hadde kommunene dårlig råd i fjor? Niks, skal vi tro de ferske tallene Møre og Romsdal fylkeskommune har lagt fram om jobbskapingen i fjor.

Faktum er at det i 2017 ble skapt 242 flere jobber i Møre og Romsdal. Men tallene viser at veksten ikke kom i private bedrifter. Det var nedgang i sysselsettingen i private bedrifter i fjor.

I 2017 var det 85.567 jobber. Det er 66 færre arbeidsplasser enn i 2016.

Oljekrisa ga tusen i minus

– Møre og Romsdal mistet 5.000 til 6.000 arbeidsplasser i forbindelse med oljekrisa. Tallene viser at privat sektor totalt sett ikke har kommet i en sterk vekst igjen etterpå, sa prosjektleder Oddbjørn Vassli som jobber for å få flere statlige arbeidsplasser lagt til Møre og Romsdal.

Heller ikke i fylkeskommunen var det vekst i antall jobber i fjor. Oversikten viser at det er åtte færre jobber i fylkeskommunal sektor i 2017 enn i 2016.

Den største nedgangen i arbeidsplasser kom i fjor i statlig forvaltning. I 2017 var det 10.271 jobber i statlig forvaltning i Møre og Romsdal. Det var 337 færre jobber enn i 2016.

Hvor kom vekst i 2017?

– Kommunal sektor har vokst med 665 arbeidsplasser på ett år, sier Vassli og viser til statistikk fra fylkeskommunen.

Flest i helseforetaket

Oddbjørn Vassli presenterte på et møte i Ålesund, der alle statsetatene var til stede, arbeidet Møre og Romsdal fylkeskommune er i gang med for å trekke til seg flere statlige arbeidsplasser til dette fylket.

– Det finnes 297.000 statlige arbeidsplasser i Norge. I Møre og Romsdal har vi 10.600 statlige arbeidsplasser. Den aller fleste av disse, 6.400, finnes

I Helse Møre og Romsdal. Skulle dette fylket hatt en tilsvarende andel statlige arbeidsplasser som resten av landet, skulle vi hatt 4.200 flere statlige arbeidsplasser, sier Vassli.

– Hvorfor er det viktig å få flere arbeidsplasser til dette fylket?

– Vi er jo med på å finansiere statlig sektor. Hadde Møre og Romsdal fått 4.200 flere statlige arbeidsplasser, ville det gitt en årlig innsprøyting til økonomien i dette fylket på cirka to milliarder kroner årlig, sier Oddbjørn Vassli og legger til at flytting av flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal er helt i tråd med regjeringens Jeløya-erklæring.

Kristiansund og Sunnmøre

Fylkeskommunen har delt fylket inn i fire arbeidsregioner: Kristiansund-regionen. Molderegionen. Ålesund-regionen. Eiksund-regionen.

– Fylkestinget har sagt at når vi skal konkurrere med eksempelvis Bergen og Trondheim, skal vi dra det kraftigste kortet; Ålesund-kortet. Det er også politisk vedtatt at vi ikke skal bruke tid og krefter på intern

flytting av statlige arbeidsplasser i fylket. Når nye statlige arbeidsplasser kommer til Møre og Romsdal, skal Eiksund-regionen og Kristiansund-regionen prioriteres, sier Vassli.

– Han legger til at Møre og Romsdal har underskudd på forskere.

– Det er flere enn 16.000 forskere i landet. Bare 250 forskere holder til i Møre og Romsdal. Vi burde hatt over 800 flere forskere her i fylket, sier Oddbjørn Vassli.