Elnesvågen: To initiativ mot eiendomsskatt har dukket opp i sosiale medier de siste ukene. Facebook-gruppa «Krev Eiendomsskatten 2017 tilbake» med 411 medlemmer og underskriftskampanjen «Nei til Eiendomsskatt i Fræna» på underskrift.no, som i skrivende stund har 388 underskrifter.

Mener skatten er usosial

Frode Løseth fra Fræna forteller at han opprettet underskriftsaksjonen fordi han synes eiendomsskatten er usosial.

– Denne skatten går ut over folk som har lite fra før. Jeg kjenner minstepensjonister som betaler 16.000 kroner i året i eiendomsskatt. Det er ikke riktig. Dessuten var det sagt at eiendomsskatten skulle vare bare ett år da den ble vedtatt i 2014, sier Løseth.

– Nisselua ned over ørene

Løseth berømmer ordfører Tove Henøen og innbyggerne i Fræna med å få kommunen ut av Robek-lista. 2017 endte med et overskudd på 34 millioner kroner. Løseth mener nok bør være nok.

– Nå er dugnaden ferdig, og våre folkevalgte bør innse at det er på tide å ta bort eiendomsskatten, sier Løseth, som også legger ansvaret på Frænas innbyggere:

– Mange skylder på politikerne når det gjelder eiendomsskatten, men dette er jeg ikke helt enig i. Innbyggernes manglende engasjement er problemet. Det hjelper ikke med tomprat og syting rundt kaffebordet. Til tider ser det ut til at fræningene bare trekker nisselua litt lenger ned over ørene når de kan være med på å påvirke lokalpolitikken.

Bør kunne ta opp lån

– Har du forståelse for at kommunen trenger å ruste opp skoler og i eldreomsorgen?

– Ja, men nå går de mange millioner i overskudd. Da bør de kunne ta opp lån. Tenk når vi slår oss sammen med Eide, og vi har mange millioner på bok, og de har lite, hva da?, spør Løseth.

– Er dette takken?

På Bakeriet i Elnesvågen sitter Gunder Vestavik og Geir Gjendemsjø som henholdsvis skal og har signert underskriftsaksjonen. De er, i likhet med Løseth, også medlemmer av Facebook-gruppa. De mener eiendomsskatten er urettferdig og går ut over uføre og minstepensjonister.

– Vi vil stoppe eiendomsskatten. Den skulle vare maks to år, men nå har vi betalt i flere år. Vi føler oss lurt. Er dette takken for at vi var med på dugnaden?, sier Vestavik.

– Skjønner dere at kommunen trenger penger?

– Ikke nå lenger. Nå bør de kunne ta opp lån og justere skattetrykket, sier Gjendemsjø.

– Vi holdes for narr. Denne skattleggingen gjør at folk vurderer å flytte fra kommunen, sier Vestavik.

Sak til kommunestyret

Løseths mål med underskriftskampanjen er å få eiendomsskatten opp til ny behandling i kommunestyret. For å kunne fremme såkalt innbyggersak trengs underskrift fra minimum to prosent av kommunens innbyggere, noe man må anta er tilfellet når kampanjen onsdag har 388 underskrifter.

– Jeg blir fornøyd når det er 1.000 underskrifter. Da må politikerne høre på oss. Blir ikke engasjementet bedre er det fritt fram å fortsette eiendomsskatten, sier Løseth.

Eiendomsskattmotstander: Frode Løseth mener nok er nok. FOTO: PRIVAT Foto: Privat
Gunder Vestavik og Geir Gjendemsjø føler seg lurt av politikerne. – Vi har betalt eiendomsskatt i fire år. Vi føler oss lurt. Er dette takken for at vi var med på dugnaden?, lurer Vestavik. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen