MÅNDALEN: Det var en ekte vårTakkefest som ble arrangert i det staselige Wenaas-huset i Måndalen tirsdag kveld. Arrangør var Aktiv-Frivillig, med god hjelp fra bygdekvinnelaget og Måndalen vel. Kjøkkensjef på Glomstua omsorgssenter, Ronald Takke, hadde hovedrollen. Attpåtil som hedersgjest.

Nederlenderen fikk Matomsorgprisen i 2017. Han brenner for bedre matomsorg for de eldre. Takke takket ja til invitasjonen fra Måndalen, og er nok glad for det. For han kom til en forsamling som er genuint opptatt av god eldreomsorg. Og da må maten være fersk, varm, sunn og en fryd for ganen.

Foregangsperson

– Ronald Takke er en foregangsperson på institusjonskjøkkenet. Han setter de gode ideene ut i praksis for å gi de eldre ekte matglede. Akkurat som vi er vant til og fortsatt ønsker her i Måndalen, nå som det skal bli bofellesskap. Vi må ha et godt utstyrt kjøkken der man også kan lage mat fra grunnen, ikke bare varme opp igjen ferdigprodusert mat, sier Solveig Ulseth Vold (74) i Aktiv-Frivillig.

Det var hun som styrte showet i Wenaas-huset, der Lars Wenaas var gjest på fest i eget hus. Så tok Ronald Takke ordet. Han synes det er altfor lite fokus på «gjesten» når det gjelder matserveringen i offentlige institusjoner. Pris går foran kvalitet, hvilket ofte får kostbare konsekvenser på sikt.

– Institusjonskjøkkenet kan være både spennende og innovativt. Vi må lære av Danmark. Der satser de virkelig på sunn og hjemmelaget mat til de eldre på institusjon. Mat som gir riktig ernæring og den ekte matgleden. Tenk å få god og sunn mat tilpasset deg og din smak. Det gir bedre livskvalitet, det! fastslår Ronald Takke.

Betaler seg i lengden

Hans mantra er at man må ha et produktivt og offensivt kjøkken med matfaglig ekspertise på stedet der de eldre bor. Ikke digre sentralkjøkken der man ferdigproduserer mat etter Fjordland-prinsippet, for så å frakte det ut til oppvarming på de forskjellige institusjonene.

– Alle er opptatt av seg sjøl og sine budsjetter. Det krever vilje og nytenking for å skape bedre matomsorg. Det er også forebyggende og betaler seg i lengden. Men det viktigste er at det gir bedre livskvalitet. Danmark inspirerer Norge, og det er en endring å spore også her i landet, sier Ronald Takke.

Mange som snur

Han viser til at stadig flere offentlige nybygg i eldreomsorgen tar inn igjen eget kjøkken i sine planer. Som Rauma helsehus. «Kåkkå» på Voll, Merethe Bolstad, skal begynne på kjøkkenet der når helsehuset snart åpner. – Jeg føler meg trygg på at institusjonsmaten i Rauma er i de beste hender. Merethe har to av dem. Ta vare på kokkene, kompetansen og engasjementet. Gi dem muligheten til å bidra i utformingen av tilbudet. Da blir det bra, sier Takke.

Forretningsmannen og hotellkongen Lars Wenaas var på hjemmebane da han ble hedret som æreskokk med eget forkle og diplom. Han fikk også ei diger kjøkkenklokke, i likhet med Ronald Takke og Merethe Bolstad. Wenaas fikk heder for sin innsats og for sine økonomiske bidrag for å beholde kjøkkendriften på Voll omsorgssenter – og seinere for sitt store bidrag for å få produksjonskjøkken inn i det nye helsehuset, i stedet for en ekstern løsning.

Heder til «kåkkå»

Merethe Bolstad fikk samme heder for sin fenomenale innsats på kjøkkenet på Voll i 21 år. Er det ei som er opptatt av matglede til de eldre i Måndalen, så er det Merethe. Nå vil eldre fra hele Rauma nyte godt av «kåkkå» sin fagkunnskap og iver etter å lage det gode måltid. Selv om kjøkkenet på det nye helsehuset i hovedsak skal lage mat etter varm-kjøl prinsippet.