Det ble et blankt nei til rådmannens forslag om å gå videre med Sjøfronten 3 og dermed godta budsjettsprekken som skyldes vanskelige bunnforhold rundt Moldeelva, moloen og nye Brunvollkvartalet.

– I forslaget tar vi ut det meste av park 2, men sitter igjen med omtrent samme investering. Det er ikke heldig, sa utvalgsleder Roar Beck (H), før han fikk med hele utvalget på å sende saka tilbake til administrasjonen igjen.

Kan bli utsatt i flere år

Ifølge saksframlegget kan Sjøfronten 3 bli 26,5 millioner kroner dyrere enn planlagt. I tillegg overføres 20 millioner til siste trinn i utbyggingen, og park 2 utsettes flere år.

– Nå er prosjekteringen av Sjøfronten del 2 i gang (området mellom torget og elvemoloen, journ.anm.) men så kan altså kvaliteten på grunnen gjøre at del 3 utsettes med flere år? Høyre mener uansett at Sjøfronten skal realiseres, den blir et løft for byen i flere generasjoner. Men nå må vi stoppe litt opp, fortsatte Beck, og la fram et tilbakesendelsesforslag.

– Verken ingeniør eller arkitekt

Anbudsprosessen tok utgangspunkt i to bruer over elva for å skille kjørende og syklende, full ombygging av elvemoloen som rettes ut og en avslutning mot park 2, som ikke realiseres nå. Følgende lå som opsjoner: terskler i elva, oppgradering av vestsida av elva og ferdigstillelse av park 2 med kai.

– Vi er nødt til å finne en balanse mellom kostnad og kvalitet. Er det for eksempel virkelig behov for oppgradering av vestsida av elva? spurte Beck, og sendte ballen videre til administrasjonen:

– Kan vi takle bunnproblemene med andre løsninger, som for eksempel å pæle ned til fast grunn og fylle oppå? Hva med trapper? De kan imidlertid få grønske etter bare 14 dager. Jeg vet ikke, for jeg er verken ingeniør eller arkitekt, men slik det står nå, er risikoen uforholdsmessig høg. I forslaget med påfylling av masse skal vi altså sitte og vente på at det legger seg over flere år – og kostnaden blir deretter? sa Beck.

Forslaget fra H, Ap, Frp og V om å vurdere tekniske og økonomiske alternativ fikk raskt med seg SV, Borgerlisten og Sp. Dermed ble det ingen debatt om prosjektet denne gangen.

SJØFRONTEN 3: Slik er planene for Sjøfronten 3. Den tidligere elvemoloen (svak stiplet linje) er delvis fjernet. Det som står igjen av den skal inngå i parken foran Brunvollkvartalet. Ny molo er planlagt å følge elveløpet. Brunvollkvartalet er med sine 92 leiligheter det største enkeltprosjektet med boliger i sentrum noensinne. 8Skisse: Molde kommune Foto: Molde kommune
Slik skal det bli: Brunvollkvartalet er med sine 92 leiligheter det største enkeltprosjektet med boliger i Molde sentrum noensinne. Her fra prospektet. Skisse: AF Kleive / Christie Foto: AF Kleive / Christie