Molde: Kommuneoverlegen har ikke lokale tall på hvor mange som hvert år blir smittet, men oppfordrer likevel russen til å la seg vaksinere.

– Ja, russ bør absolutt vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Både fordi denne gruppa er særlig utsatt i russefeiringen, men også fordi de gjerne reiser til land med økt smitterisiko, sier kommuneoverlege Cato Innerdal til Romsdals Budstikke.

Denne vaksinen kan settes både av fastlege og ved kommunens vaksinasjonskontor, opplyser han.

Utsatt gruppe

– Ungdom i alderen 16–19 år er én av de aldersgruppene som har høyest forekomst av hjernehinnebetennelse. Dette skyldes nok en kombinasjon av tett samvær med andre og situasjoner som kan gi økt smittefare, forklarer Innerdal.

– Hjernehinnebetennelse skyldes en gruppe bakterier som heter meningokokker. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli sjuke, men de kan smitte andre. Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. Hos enkelte kan bakteriene finne vegen til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet og skade viktige organer. Sjukdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt ti prosent av dem som får sjukdommen dør.

I perioden 2009–2016 døde 24 personer på landsbasis av de totalt 232 meningokokktilfellene som ble meldt til Folkehelseinstituttet. Antall årlige smittet har i denne perioden variert mellom 18 og 44.

– Når bør russen ta vaksine?

– Det anbefales at vaksinasjonen utføres i god tid før russefeiringen begynner. Beskyt- telsen varer i cirka fem år. Vaksinasjon i begynnelsen av videregående skole vil gi beskyt- telse i russetida og ved reiser seinere i ungdomstida. Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse.

Må betale selv

Russen ved Fræna videregående skole har fått tilbud om å ta vaksinen helt gratis. Slik er det ikke i Molde.

– Den enkelte må dekke prisen for selve vaksinen og kostnaden med å sette denne. Selve vaksinen koster 500 kroner og konsultasjonen for personer over 16 år koster 200 kroner, sier Innerdal.

Han forteller at de vanligste bivirkningene er rødhet og ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme.

– Hva må du være spesielt bevisste på for å unngå dette?

– Meningokokkbakteriene overføres mellom mennesker gjennom spyttdråper. De fleste smittes av friske bærere gjennom kyssing eller ved deling av glass og flasker. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer, festing med høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sjukdommen får et alvorlig forløp.