Molde: – Vi har gjennomført dette i mange år, de siste årene har også SMISO vært en del av dette primærforebyggende arbeidet, forteller Tone Elisabeth Furuli, helsesøster og koordinator for Helsestasjon for ungdom og videregående skole.

Helsesøster informerer blant annet om smittsom hjernehinnebetennelse. Elevene får informasjon om at de kan være mer utsatt for smitte fordi de er tett på hverandre og flere fester mer og sover mindre enn normalt.

– Videre får de informasjon om symptomer, og hva de selv kan gjøre for å redusere smitte. Det vil blant annet være å unngå å drikke fra samme flaske eller boks og ikke «kysse på alle». De bør også unngå for mye alkohol, som kan kamuflere symptom på sjukdommen samt føre til redusert dømmekraft. Unngå også å rope så mye at en blir hes og sår i halsen – dette kan være en inngangsport for bakterier, sier Furuli.

Russen blir også rådet til å få nok søvn og hvile. De får utdelt faktaark fra Folkehelseinstituttet, og noen skoler legger det ut på skolens nettsider.

– Vi vektlegger også viktigheten av at ungdommene tar vare på hverandre, og gir informasjon om når og hvor lege kan eller bør kontaktes. Vi oppfordrer også at de aldri forlater noen alene på et russearrangement eller lignende. Vår erfaring er at ungdommene er interessert i temaet, og at de er gode på å passe på hverandre, sier Furuli.