FRÆNA: I Fræna kan det snart bli en fast praksis at avgangselevene i den videregående skolen får gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse i forkant av russefeiringen. Kommunestyret har bedt rådmannen se på muligheten for å få det til.

Mye nærkontakt

– Et veldig bra tiltak. Det er full støtte fra meg, sier Jonas Heggstad, som går tredje år på studiespesialisering på Fræna videregående. Budstikka møter Jonas, June Dale og Brian Sandnes Nerlandsrem i spisepausen. Fortsatt er det fagene som er viktigst, men russefeiringen er snart i gang. I kveld velges russepresidenten, så øker det på utover våren. Mye moro venter, men de er også veldig klar over at feiringen fører med seg risiko for smitte.

Nærkontakt

– Det er jo ikke tvil om at det blir en del nærkontakt av forskjellig slag under russefeiringen. Mye kan skje. Man bryr seg vel ikke alltid om at man drikker av samme flaske, smiler June.

– Risikoen for hjernehinnebetennelse er kjent blant russen, det er noe vi har snakket litt om. Men det er vel mange som tenker at det skjer ikke med meg, mener Brian.

Betalt sjøl

De tre har allerede vaksinert seg. Den vaksinen har de betalt sjøl. Den kostet 400 kroner.

– Vi fikk tilbud om det, men måtte betale sjøl. Mange sa ja, men ikke alle. Dersom det ble gratis vil det nok være enda flere som tar vaksinen. Det er bare positivt, mener Jonas.

80.000 kroner

Det er Sofie Elisabeth H. Brekken fra Arbeiderpartiet som først tok opp spørsmålet om kommunen kunne betale for vaksine til russen.

– Hjernehinnebetennelse er en svært farlig og smittsom sjukdom, og vi vet at russen er utsatt. Dette er noe som er gjort andre steder, så hvorfor ikke i Fræna, sier Brekken til Romsdals Budstikke.

– Ikke alle vet hvor viktig vaksine er. Derfor bør kommunen ta et ansvar her.

Brekken mener det vil koste om lag 80.000 kroner å vaksinere alle de om lag 150 elevene som er russ ved Fræna videregående skole. I tillegg vil hun også gi tilbudet til elever fra Fræna som går på skoler i andre kommuner.

– Det er ikke mye penger i den store sammenhengen. Det bør gjøres til en fast ordning og innarbeides som en del av kommunens årlige utgifter, mener Brekken.

Full støtte fra ordfører

Brekken tok opp saka i siste kommunestyret, hvor hun fikk full støtte av ordfører Tove Henøen.

– Dette er noe vi bør greie. Det burde i alle fall være mulig å få det til økonomisk. Kommunen går med solid overskudd, sier Henøen.

Ordfører i Fræna, Tove Henøen, vil gjerne innføre gratis vaksine for russen i Fræna. Foto: Eirik Heen