Topper dyster statistikk

Flest drukninger i Møre og Romsdal

  Foto: Tryg Forsikring

Nyheter

Totalt druknet 94 personer i Norge i 2017, viser en oversikt forsikringsselskapet Tryg har sendt ut.

Selskapet skriver at det er flest menn over 61 år som drukner, at oktober er den farligste måneden, og at Møre og Romsdal topper den dystre statistikken. I Møre og Romsdal druknet det i 2017 hele 15 personer. Telemark på andreplass hadde 13 drukninger. Hele fylkesoversikten kan du se nederst i saken.

– Vi ser at mange drukningsulykker skyldes ulykker i forbindelse med bruk av båt og kajakk. Det er tragisk, og igjen må vi poengtere hvor viktig det er at folk bruker redningsvest og tar sikkerheten til sjøs på alvor, sier Monica Rimestad, Samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring.

Flere druknede

Av de 94 druknede i 2017, var hele 82 av disse var menn, mens kun 12 var kvinner. Det druknet to personer så sent som i desember. De dystre tallene betyr at 87 prosent av de som druknet i Norge i fjor var menn.

Sammenlignet med 2016 økte antall druknede med tre personer. For første gang siden 2012 druknet det barn under åtte år. I fjor druknet det to barn. 32 personer druknet etter ulykker i forbindelse med bruk av båt og kajakk, mens drukning etter fall fra land eller brygge stod for 16 av dødsfallene.

Redder liv

34 av de omkomne er menn i aldersgruppen over 61 år. Tallene fra Redningsselskapet viser også at mannskapet på redningsskøytene reddet 33 personer fra drukning i fjor.

– Totalt har Tryg Forsikring utplassert over 40.000 livbøyer i Norge og bare i 2017 ble det utplassert minst 3000 nye livbøyer. Hvert år bidrar livbøyene til å redde liv og vi i Tryg er opptatt av at alle bør vite hvordan en kan redde andre fra å drukne. Vi kan nemlig alle havne i en situasjon hvor en plutselig må bidra til å redde liv. Da er det en fordel at man vet hvor livbøyene er, og at en gjerne har øvd på forhånd, sier Rimestad.

I Møre og Romsdal er det utplassert over 3000 livbøyer. Siden den første Tryg-bøyen ble utplassert i 1952 har den blitt benyttet i mer enn tusen ulykker der menneskeliv har stått på spill.

Fylkesoversikt antall druknede i 2017:

Møre og Romsdal 15

Telemark 13

Rogaland 12

Nordland 10

Hordaland   8

Akershus   5

Sør-Trøndelag   5

Sogn og Fjordane   5

Finnmark   3

Vestfold   3

Buskerud   3

Oslo   3

Nord-Trøndelag   2

Vest-Agder   2

Østfold     2

Aust-Agder   1

Oppland   1

Troms   1

Hedmark   0