Fellesnemnda for Nye Molde kommune var mandag formiddag samlet til et ekstraordinært møte for å behandle søknaden fra Angvik bygdelag om grensejustering i Gjemnes.

Bygdelaget skal ha et folkemøte førstkommende torsdag, og ønsket en avklaring på en rekke punkt som er avgjørende for en eventuell grensejustering og sammenslåing med Molde, Nesset og Midsund.

Ordfører i Molde og leder i fellesnemnda for den nye kommunen åpnet debatten:

– Jeg ønsker å si at holdningen min er at vi ønsker Gjemnes kommune velkommen. Vi respekterer at kommunestyret der har sagt at de ikke ønsker det nå, men fortsatt ligger invitasjonen der. Samtidig har vi sagt at vi tar initiativet fra Angvik på alvor og forstår deres synspunkt, sa Torgeir Dahl.

Hele Gjemnes må få bestemme

Arbeiderpartiets Toril Melheim Strand fra Nesset sa at hun var enig i det Dahl sa, før hun ønsket noen presiseringer i forslaget til vedtak, som ble vedtatt mot slutten av møtet.

– Vi må være positive, men helst hadde jeg sett at hele kommunen Gjemnes får bestemme sjøl om de vil endre grensa, framfor at et bygdelag skal gjøre det. Men jeg skjønner at det er uenighet internt. Dersom et bygdelag ikke lenger er med i kommunen, blir det magrere for dem som blir igjen. Resten av kommunen må få være med bestemme sin egen framtid, sa Melheim Strand.

Hun ville påpeke at Gjemnes kommune også måtte være en part i eventuelle forhandlinger.

– Jeg ønsker også at vi har med en representant for største opposisjonsparti i forhandlingene, ikke bare ordførere og prosjektrådmannen, foreslo Melheim Strand.

Forslaget ble vedtatt med 14 mot 1 stemme, kun Terje Tovan fra Borgerlisten var imot.

Ny innbyggerundersøkelse?

På bakgrunn av skriv fra kommunaldepartementet spurte Tovan om det blir behov for en innbyggerundersøkelse i Molde, Nesset og Midsund.

– Det er en relevant problemstilling. Det kan se ut som vi må gjøre en undersøkelse som ikke er lagt til grunn så langt i prosessen, svarte Dahl, som mente det blir aktuelt å vurdere når innbyggerundersøkelsen i Angvika er gjennomført.

Tovan fortsatte med å kommentere situasjonen i Gjemnes.

– Dette er ei utrolig vanskelig sak. Den er gjenstand for konflikt og er opprivende blant innbyggerne. Det er ikke en god situasjon å bygge en framtid på. Men det er nå reformen gjøres og brikkene flyttes. På lang sikt vil kanskje ikke Gjemnes klare seg som egen kommune, sier mange. Om 25 prosent av innbyggerne forsvinner, så blir denne situasjonen ytterligere forsterket. Det er de siste 75 prosentene som får den største endringen, ikke den fjerdedelen som eventuelt blir med i nye Molde, sa Tovan.

Fylkesmannen skal i uke tre og fire spørre alle innbyggerne over 16 år i Indre Gjemnes om grensejustering. Resten av innbyggerne blir ikke spurt.

Ordfører i Gjemnes, Knut Sjømæling, var tilhører i salen, og var glad for presiseringen fra Melheim Strand.

– Det var en riktig presisering at kommunen er en del av saka og forhandlingene som eventuelt kommer om en grensejustering, sa han etter møtet.

– Det er helt åpent nå hva som skjer, og det kan bli store konsekvenser for resten av kommunen dersom Indre Gjemnes blir en del av nye Molde kommune. Diskusjoner om kommunens framtid må komme uansett som en konsekvens av økonomien blant annet. Men at 10 prosent av de stemmeberettiga i kommunen nå skal avgjøre framtida for alle de andre vet jeg ikke om blir helt riktig, sa Sjømæling.

Ordfører i Gjemnes, Knut Sjømæling fulgte møtet i fellesnemnda fra tilhørerplass. Foto: Erik Birkeland