Bustus til Sekken

Erik Fenstad innser at han var heldig. Først én av tre som tippet nøyaktig riktig vekt på Bustus. Så vant han loddtrekningen. Årets julegris måtte ta ferja til Sekken.

BUSTUS 2017: Avdelingsleder Asbjørn Stokkeland fra Kløverkjøtt var iført nisselue da han kom på besøk hos Bustus-vinner Erik Fenstad og kona Evelyn. Mottakerne var overveldet da nesten 80 kilo oppskåret gris ble lagt ut over bordet.   Foto: AGNAR GJENDEM

Nyheter

– Det er godt gjort å vinne Bustus. Nesten uoppnåelig når vi vet hvor mange som tipper og at du må ha på grammet riktig vekt, sier en glad Bustus-vinner. Og innser at han har vært svina heldig – dette var skikkelig griseflaks.

– Han og kona står ved bordet som er fylt med enorme mengder mat. En oppdelt julegris. Den 47. utgaven av Bustus, som skal være den aller første som havner på Sekken.

Skudd i blinde

– Jeg har tippet på Bustus i mange år. Ofte har jeg tippet lavt i vekt, denne gangen valgte jeg å ta i litt og strekke meg høyt. Det var et skudd i blinde som endte med en innertier, sier Fenstad.

– Jeg har ingen større vinnerlykke enn at det blir med en og annen 50-lapp på Lotto. Ikke mer enn det. Så dette var både uventet og gledelig, sier han, til daglig maskinist på ei av ferjene over Moldefjorden og bor på Sekken med kona Evelyn og dattera Lira (13).

En førjulstradisjon

Tradisjonen tro kommer det alltid en Bustus til en eller annen heim til jul. Romsdals Budstikkes Bustus-ekspert siden starten i 1972 hadde med seg Asbjørn Stokkeland fra samarbeidspartner Kløverkjøtt på Vestnes til familien på Sekken. Han er leder for stykningsavdelingen.

– Vi har dandert og skåret opp en Bustus på 78,347 kg etter vinnerens ønske. Dette har vi partert på god, gammel måte, forteller Stokkeland, og bidro med gode råd til familien.

Rikelig utvalg

– Her er det steiker, koteletter, juleribbe, indrefilet, flatbiff, labber, knoker, småflesk, spekk og det som hører med. Dette er Kløverkjøtt som har lang holdbarhet. Den holder kvalitet i mange, mange måneder, forklarte og reklamerte Stokkeland. Han anslår at gevinsten har en verdi på 4000 kroner.

Vinneren ønsket selv å ta på seg ansvaret for salting og røyking av skinka. Og på bordet lå hodet, som han skal lage grisesylte av. Han ville også ha med «noen never» med tarmer. Han har planer om å kunne servere egenproduserte pølser.

Ivrig med mat

– Jeg trives på kjøkkenet, liker å lage mat. Kan vel si jeg er selvlært. Og er det noe jeg tviler på, forholder jeg meg til at Google vet det meste.

Kona kommer fra Filippinene og er vant med svinekjøtt. Men ofte i en litt annen form. Hun forteller at grillet gris på 30-40 kilo smaker fortreffelig. Bustus ville nok vært litt for stor til et slikt formål.

Tradisjon

Hos familien Fenstad er det tradisjon med svineribbe på julaften. Nå ligger det an til grisefest både i romjula og langt ut i 2018. Har vel nesten ikke noe valg med en så flott gevinst.

– Dette er heimgarden, mine foreldre og min søster bor også her. Kanskje kan de hjelpe om det ikke er frysekapasitet nok. Men jeg tror det skal gå bra. Måtte sette av en kveld til ei skikkelig opprydding i fryseren, innrømte årets Bustus-vinner.

Julegave

– Det er kjempesvært å være med på en tradisjon som Bustus, sa Stokkeland. Ei julekonkurranse som har vart siden 1972 og som går ut på å tippe riktig vekt på en gris. Like sikkert som at jula kommer, dukker kassevis av svinekjøtt opp hos en heldig vinner.

Romsdals Budstikke og Kløverkjøtt takket for seg og ønsket God jul. Familien hadde kvelden foran seg til å pakke og fryse ned den 46. utgaven av Bustus. Først da kan julefreden senke seg…

De to andre som tippet helt riktig vekt på Bustus var Ole Steinstø og Anders Dyrhaug. Og bare åtte gram skilte de ti beste tipsene.