Marte Wexelsen Goksøyr fikk Harry Hole-pris

Jo Nesbø kåret sin «ålreite dame»

Skuespiller, forfatter og samfunnsdebattant Marte Wexelsen Goksøyr er tildelt årets Harry Hole-pris og blir dermed «Årets ålreite dame».

Årets «ålreite dame»: Marte Wexelsen Goksøyr (i midten) sammen med Jo Nesbø og Vibecke Østby fra Unicef.   Foto: NTB/Scanpix

Nyheter

Goksøyr får prisen for sitt engasjement i problemstillinger knyttet til menneskeverdet, heter det i juryens begrunnelse. Prisen er på 1 million kroner, og Goksøyr gir prisen til Unicefs TV-aksjon.

Marte Wexelsen Goksøyr, som har Downs syndrom, har markert seg både på teaterscenen og på TV, ikke minst i forbindelse med dokumentaren «Bare Marte» som ble vist på NRK i 2007 hvor hun viser hvordan hun blir diskriminert fordi hun har Downs syndrom, og hvordan andre bare ser syndromet og ikke mennesket. Hun har også vært en aktiv samfunnsdebattant i mange år og har skrevet flere bøker.

Prisen gis ut hvert år av Harry Hole-stiftelsen, som ble opprettet i 2008 av forfatteren Jo Nesbø. Formålet er å gi barn i utviklingsland grunnleggende lese- og skriveferdigheter, samt beslektede formål.

Stiftelsen deler årlig ut prisen «En ålreit fyr», som altså i år ble omdøpt til «Ei ålreit dame». Prisen ble delt ut på romanfigurens stamrestaurant, restaurant Schrøder i Oslo tirsdag.