Tirsdag starter klimarettssaken der Natur og Ungdom og Greenpeace har saksøkt den norske staten for åpning for oljeboring i Barentshavet. Miljøorganisasjonene mener oljeboring i dette området bryter med miljøparagrafen i den norske grunnloven.

Ved siden av skulpturen, var det også en laget en talerstol, som blant annet ble brukt under pressekonferansen.

Isskulpturen har inskripsjonen §112, som viser til grunnlovsparagrafen som slår fast at landets borgere har rett til et «miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares». I tillegg står det at «naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten».

I tillegg til Natur og Ungdom og Greenpeace, skal også Besteforeldrenes klimaaksjon møte i retten – de er partshjelp i søksmålet. De tre organisasjonene som står bak klimasøksmålet representerer til sammen nesten 30 000 mennesker. I tillegg har over 400.000 mennesker verden over uttrykt sin støtte til søksmålet i en underskriftskampanje, heter det i en pressemelding fra Greenpeace.

– Veldig viktig

Peder Istad sier dette til Romsdals Bustikke om hvorfor han engasjerer seg:

– Prosjektet er et resultat av prisen vi fikk for Århunderets rettsak i Kirkenes. The economist brukte nettopp dette prosjektet som en referanse i klimaspørsmål. Jeg ønsket å skape en visuell link mellom disse prosjektene siden de omhandler den samme saken. Det er et veldig viktig søksmål. Vi et et rikt land med mye natur og få mennesker, er det noen som bør kunne gå forran som et godt eksempel i miljø spørsmål så er det Norge. Vi bør være varsom med gyteområdene våre, vi bør være ytters varsom med konsesjoner om dumping av gruveslam i våre fjorder. Det føles som de som styrer landet ikke lever helt i vår tid når det gjelder klimaspørsmålene.