Maja fant kjempepotet i potetferien

For Maja Storbakk Harneshaug er høstferien en god, gammeldags potetferie.

505 gram Kjempepotet av typen Asterix.  Foto: Bjørn Brunvoll

Nyheter

Maja Storbakk Harneshaug (11) bruker høstferien til det den opprinnelig var ment til – å plukke poteter. Høstferien ble tidligere kalt «potetferie,» og barna fikk  fri fra skolen for å hjelpe til med potethøstingen på gården. Maja og pappa Odd Bjørn Solberg kom tirsdag innom Romsdals Budstikkes lokaler for å vise fram en kjempepotet de hadde trukket opp fra jorda på fritidsgardsbruket på Hustad i Fræna.

– Det var faktisk den første poteten vi fant. Den er av typen Asterix, og jeg syntes den ligna på ei krokodille, mens pappa mente den lignet en hval. Den var kjempestor, da vi la den på vekta veide den hele 505 gram! forteller Maja, som kombinerer høstferien med gårdsarbeid og Donald-lesing. Maja forteller at de har funnet mange store poteter i år, men at denne var den absolutt største.

– Vi satte potetene i vår, og det kan hende vi har gjødslet de litt ekstra. Gården er en gammel hønsegård, så det ligger kanskje noe møkk igjen i jorda, som gjør at potetene vokser slik,  sier Maja, som for anledningen er ikledd en grønn kjeledress. Selv vil hun bli bonde når hun blir stor.

– Det er kjempeartig å jobbe på gården, og jeg lærer veldig mye hver dag. Jeg er med året rundt, sier hun. Familien dyrker også jordskokk, som selges til restauranter i Oslo med Michelin-stjerner.

Det er foreløpig usikkert hva monsterpoteten skal brukes til.

– Vi kan nesten ikke spise den. Den er altfor stor. Kanskje vi kan lage noe av den? undrer Maja.