– Så klart vi skal på internasjonal dag. Skal vi bo her i noen år, er det best å bli kjent med noen norske, sier Fidel Teklab (24) fra Eritrea. Han tror internasjonal dag er en fin dag å møtes på og håper mange tar turen til Åndalsnes sentrum denne lørdagen. Fidel skal være med å steike vafler sammen med Røde Kors på dagen. Det blir også salg av syrisk og thailandsk mat, livemusikk, samt thailandsk og brasiliansk dans, quiz og forskjellige boder.

Sosial kultur

Vi møter Fidel på Sødahhuset sammen med ekteparet Awaz Hamid (23) og Aziz Hamd (29) og Jwan Sheikhmous (32) fra Syria. Alle fire har bodd i Rauma i cirka halvannet år, og var da blant de første fyktningene som ble bosatt i kommunen som da i ti år kun hadde tatt imot én.

– Vi kommer fra en veldig sosial kultur som liker å snakke med andre, sier Aziz. I likhet med de tre andre synes han de kjenner for få.

– På voksenopplæringa er det jo bare lærere som er norske, så kjenner vi noen på rådhuset, men ofte når det er arrangementer vi er invitert til, er det nesten ingen norske der, sier Fidel, som gjerne også skulle kjent flere på egen alder, folk i 20-årene.

– Det er dumt for meg å bare være med de eritreiske. Hvis man skal integreres, må man bli kjent med nordmenn, fastslår han.

– Og hvis vi vil kjenne nordmenn, er det viktig å lære språk. Kan vi snakke norsk, så kan vi treffes og kanskje forklare hverandre hvordan vi lever, fortsetter han.

Damer flinkest

Awaz og Aziz har hatt en flyktningguide, Rebecca, med familie som de de har besøkt to-tre ganger.

– Da spiste vi norsk mat. Det var veldig hyggelig, sier Awaz.

De kan også fortelle at det er damene som er flinkest når det gjelder kontakt med flyktningene.

– Det virker vanskeligere å bli kjent med menn her, sier Aziz.

– Opplever dere noen ganger at vi i Norge er skeptiske mot flyktninger?

Det har Jwan opplevd to ganger, men bare én gang med en som sjøl var norsk.

– Jeg snakket til en som bare snudde seg vekk fra meg, forteller han.

Fidlel tror også det kan ha vært litt skepsis i starten da de kom.

– Hvis en nordmann kommer til internasjonal dag på lørdag, men ikke helt vet hvordan han eller hun skal begynne å snakke med dere. Hva skal han eller hun si eller gjøre?

– Det er vanlig i Norge å snakke om været, så man kan jo begynne med det, spørre om det er kaldt eller noe, smiler Fidel.

– Så kan man snakke mer etterpå, spørre om familien for eksempel.

Lettere med språket

Aziz og Fidel går i grunnskolens voksenopplæring, mens Jwan tar norskkurs. Awaz er hjemme med baby fram til nyttår.

– Da møter jeg ikke så mange, sier hun.

– Da vi først kom hit, var det vanskelig å forstå noe, men nå kan vi snakke litt norsk. Da er det mye lettere og bedre for oss å være her, sier Aziz.

– Vi er åpne

I sommer har det vært skolefri og arbeidspraksisfri. Da har det ikke vært så mange treffsteder mellom flyktninger og lokale, bortsett fra på festivalene, der flere av flyktningene har deltatt, blant annet med rigging på Raumarock.

– Det aller beste er om nordmenn bare snakker med oss selv om det ikke er et arrangement, om man treffes på gata eller i butikken. Det er bare å si hei, mener Fidel.

– Vi er veldig åpne og har lyst til å bli kjent, sier han. Det er de andre enige i.

– Jeg tror det kommer mange folk på lørdag, sier Jwan.

– Det bør det, for den syriske maten er så veldig, veldig god, smiler han.