LEDER LØRDAG 5. AUGUST

Er det greit med jernveg i fjellet?

I Romsdal er det plass til både Via Ferrata og mye uberørt natur.

Luftig Via Ferrata er siste tilskudd på naturaktiviteter i Romsdal. Det gir luftige opplevelser!   Foto: Norsk Tindesenter

Nyheter

Denne uka åpnet Introveggen til Via Ferrata på Åndalsnes. Romsdalsstigen skal være ferdig i løpet av august og da har Rauma og Romsdal fått enda en stor turistattraksjon. Har kan du sammen med en guide klatre to klatreløyper som er tilrettelagt med stålkabel og jerntrinn. På denne måten får du klatrefølelsen sjøl om du ikke er en erfaren klatrer, og du får et luftig møte med den mektige romsdalsnaturen.

Å tilrettelegge slik i fjellet har lenge vært kontroversielt, og det er ikke alle i klatremiljøet som liker at det settes opp slike jernveger i fjellet. Norges Klatreforbund ønsker å fremme bratt friluftsliv med minst mulig inngripen i naturen og de mener at stålvaiere, jernbøyler og jerntrinn ikke hører heime i verken norsk historie, natur eller klatretradisjon.

Vi har full forståelse for at mange ønsker å verne naturen som den er. Samtidig er det godt for folkehelsa å tilrettelegge for gode naturopplevelser i nærheten av der de bor. Vi ser for eksempel hvordan turstiene har lokket tusenvis av folk ut i Moldemarka hver helg. Og vi ser hvordan nye steintrapper har sendt mange til topps på fjell både på Otrøya og opp Nesaksla. Seinest på torsdag da 2–3000 mennesker gikk til fjells for å høre Di derre i forbindelse med Raumarock.

Vi tror da også at noen gjennom Via Ferrata på Åndalsnes kan få smaken på klatring. Vi ser hvordan klatrevegger har økt interessen, og den nye jervegen er enda en innfallsport til klatresporten. For turismen er Via Ferrata også en kjærkomment tilbud. Rauma skryter av at de er verdens beste kommune for naturglade mennesker, og kommunen har uansett det mest storslåtte utgangspunktet i romsdalsfjella. Romsdalseggen har på kort tid blitt omtrent like kjent som Besseggen, og på de flotteste dagene er det reine køa over fjellet.

Vi tror det er fullt mulig å kombinere tilrettelagt aktivitet i nærmiljøet med uberørt natur i resten av fjellheimen. Og det er flott at naturen brukes. Det er plass til oss alle.