Molde: En undersøkelse utført av InFact for Romsdals Budstikke viser at fogderistriden holder fram som aldri før. På spørsmålet: «Virker fogderistriden hemmende på utviklingen i Møre og Romsdal?» har 49,4 prosent svart ja, 12,2 sier nei mens 38,4 prosent sier at de ikke vet om fogderistriden er hemmende.

Fylkesordfører Jon Aasen er ikke det minste overrasket over resultatet fra undersøkelsen. Når han blir spurt om han mener fogderistriden er hemmende for utviklingen i fylket er han helt klar.

– Jeg hadde vært en del av de nesten 50 prosentene. Med utropstegn bak, sier han og fortsetter.

– En så stor andel av befolkningen tar ikke feil. Jeg har samme inntrykk.

Stridens kjerne ligger i nord

Partitilhørighet, kjønn, og alder etter fylte 30 år, har omtrent ingenting å si for hva man mener. Undersøkelsen viser at det er brei enighet om at fogderistriden hemmer utviklingen i fylket. Fylkesordføreren mener mange enkeltsaker har bidratt til å opprettholde splittelsen.

– Det er de viktige sakene som sjukehus, samferdsel og kommunereformen som virker splittende på befolkningen. De er med på å forsterke motsetningene som allerede er det. De som ønsker konflikt i fylket vårt har gode dager, sier Aasen.

Et tydelig tegn i undersøkelse er at jo lenger nord du kommer i fylket, jo sterkere står fogderistriden hos befolkningen. På Nordmøre mener 64,5 prosent at fogderistriden er hemmende. I Romsdal 51,3 prosent, i Ålesund 45,4 mens på øvrige Sunnmøre mener 40,1 prosent at fogderistriden er hemmende for utviklingen i fylket.

Her er resultatet av meningsmålingen med spørsmålet «Virker fogderistriden hemmende på utviklingen i Møre og Romsdal?»:

RomsdalÅlesundØvr. SunnmøreNordmøreTotal
Ja51,345,440,164,549,5
Nei13,713,113,38,512,2
Vet ikke3541,546,72738,4

Ifølge Aasen er det i skjæringspunktet mellom Romsdal og Nordmøre, og Nordmøre og Trøndelag man finner de største motsetningene

– Det er nord i fylket stridens kjerne ligger. Så der er ikke overraskende at jo lenger nord vi kommer, jo verre blir det, sier han.

– Hemmer den åpne diskusjonen

Aasen tror striden kan gjøre at enkelte er redd for å si hva de mener.

– Folk tørr ikke si meningen sin fordi de er redd for at noen kan bruke det mot dem seinere, sier han.

Dette hemmer ifølge fylkesordføreren den åpne diskusjonen.

– Det er klart splittelsen virker hemmende og forstyrrende for den åpne diskusjonen.

Aasen mener politikerne har brukt altfor mye tid på ting de ikke burde bruke tida si på.

– Det denne undersøkelsen egentlig viser er at folk synes nok er nok. Nå må vi legge ned våpnene å samle oss som fylke.

Seinest på tirsdag møttes regionsrådene for Nordmøre, Romsdal og Sunnmøre, for å diskutere vegen videre.

– Det skal ikke være sånn at det er postnummeret som bestemmer. Vi må stå sammen som fylke, og det var det ingen som hadde motforestillinger imot det, sier Aasen.

De unge «vet ikke»

Undersøkelsen fra InFact viser at 64,6 prosent av unge mellom 18 og 29 år «ikke vet» om fogderistriden virker hemmende for utviklingen av Møre og Romsdal eller ikke. Aasen tror ikke det er sånn at de unge ikke bryr seg om politikk, men at det er mye annet som opptar dem også.

– De har mye annet å finne på i den alderen. Mange harmer enn nok med å finne ut av hva de skal drive med i livet.

På den annen side ser han at det er håp for framtida, og tror de unge kan være med å bidra til at fylket kan stå sterkt sammen.

– Kanskje gror vi mer sammen med tanken om at vi er sterke samlet, men hver for oss så sliter vi, sier Aasen.