– I noen kommuner blir det rett og slett verre. Det er skuffende, sier Isabel Trustrup i LO Møre og Romsdal til Romsdals Budstikke.

Etter å ha vært på rundreise i fylket med LOs sommerpatrulje denne uka, var hun fredag klar for å se på forholdene i blant annet Molde.

– Sommerpatruljen besøkte Molde, Aukra, Fræna, Rauma og Vestnes fredag. Det resulterte i 29,2 prosent brudd på lovverket. Fjorårets bruddprosent var på 27, så her har det vært lite forbedring, sier Trustrup i en pressemelding.

Mange manglet kontrakt

Også i år ble sommerpatruljen ifølge Trustrup nektet å snakke med enkelte ansatte, og de derfor ikke fikk gjennomført intervju hos alle bedriftene de var innom.

– Dette er en gjenganger i blant annet restaurantbransjen. Noen bedrifter sier det samme til oss år etter år. Dette vil bli rapportert som mistenkelig, sier hun.

– Hos mange av bedriftene vi besøkte var alt i skjønneste orden, men dessverre er det en stor andel som mangler arbeidskontrakt. I en av kommunene vi besøkte i dag, var det en lærling som hadde manglende opplæring og kontrakt. Dette er rapportert videre til elev- og lærlingombudet. Vi opplever også at det er lite kunnskap om verneombudets rolle, legger Trustrup til.

Skryt til Made by Mom

I Molde fikk vaktbikkjene derimot en positiv opplevelse, da de var innom Trude Nistads klesbutikk Made by Mom.

– Vi intervjuet en lærling som hadde alt på stell. Butikken hadde gode ordninger og opplegg for lærlinger og oppfølgningen av dem, sier Trustrup.

Mat og frisørtimer som lønn

Romsdals Budstikke var med da Trustrup, sammen med Henrik Blomvik, gikk fra bedrift til bedrift i Molde sentrum.

Hos Thon Hotel Moldefjord fikk resepsjonist Ingelin Langnes Vassgård spørsmål om kontrakten sin, og om hun var klar over hvilke rettigheter hun som arbeidstaker har. For hennes del sto det bra til – men det gjør det ikke alltid.

– Seinest i går (torsdag, journ.anm.) fant vi brudd på likestillingsloven, samt et sted hvor lønnsslippene skrives på notisblokker. Det rapporterer vi videre, for eksempel til Arbeidstilsynet og Skatteetaten, sier Trustrup til avisa.

På spørsmål om hva som er det verste sommerpatruljen har kommet over, svarer hun:

– I fjor var det en restaurant i Molde som drev med sosial dumping, der de betalte ut lønn i mat. Vi har også sett eksempler hvor arbeidstakerne får lønna utbetalt i frisørtimer, og jordbærplukkere som jobber i åtte og en halv time uten pause.

Nordmøre og Sunnmøre like

På Ytre Nordmøre ble det i år registrert flere brudd på arbeidsrettighetene enn i fjor, 32 prosent av bedriftene brøt lova. For Sunnmøre sin del brøt 31 prosent av de undersøkte arbeidsgiverne med arbeidsrettighetene.

LOs sommerpatrulje har gjennomført totalt 488 bedriftsbesøk denne uka.

– Nå tar vaktbikkjene en kvil i bakken. Vi sees neste år, sier Trustrup.