I fjor var det svimlende 20.000 som tok turen som strekker seg fra Vengedalen over blant annet Nesaksla og ned til Åndalsnes. Nå søker Molde og Romsdals Turistforening i samarbeid med Visit Åndalsnes folk til patrulje over det berømte fjellpartiet.

Økt trafikk gir behov for patrulje

«Patruljen» er et prøveprosjekt for Romsdalseggen. Besseggen og Trolltunga har igangsatt «vaktmester» og «fjellvakt» med samme formål. Arnstein Salthammer Eide, som representerer MRT, er optimistisk.

– Hva er årsaka til at dere ønsker en slik patrulje, og hvorfor akkurat til Romsdalseggen?

– Det er ikke til å legge skjul på at Romsdalseggen blir en stadig mer attraktiv turdestinasjon. Som en konsekvens følger vi føre var-prinsippet. Vi vil rett og slett følge trafikken der for å forebygge mulige redningsaksjoner på sikt, sier han.

Eide legger til at det er målt en tredobling på antall redningsaksjoner på Trolltunga hittil i sesongen. Nå ønsker turistforeningen å skape trygge rammer for besøkende, også på Romsdalseggen, som er blant de ti mest populære fjellturene i Norge.

– Redningsaksjoner på Norges fjelltopper skyldes ofte utmattelse. Forhåpentligvis kan frivillige i patruljen bidra til å skape trygghet, særlig på dager som er mer tåkefylte.

Patruljen er bare ett av flere tiltak på Romsdalseggen. MRT går også over merkingen med rødmaling, nye skilt og flere varder undervegs.

– I løpet av sommeren blir det også satt opp avstandsskilt for hver 500 meter, legger han til.

Førstemann til mølla!

Patruljene vil gå enten lørdag eller søndag hver uke i juli, august og september. Eide er opptatt av at de som melder seg til patruljen ikke skal være gaid, men mer en vert for dem som utforsker det flotte landskapet på Romsdalseggen.

– Som vert er det viktig å være utadvendt. Man blir utstyrt med en rød DNT-vest og må ta seg god tid over fjellet. Videre er det greit om vedkommende kan svare på spørsmål, ta bilder og film. Det er også veldig fint å ha grunnleggende kunnskap om Rauma.

Med økende trafikk i fjellet antar man at det blir mer søppel langs stien.

– Vi håper patruljen kan være med på jevnlig tilsyn av søppel og skilting ved behov. Dette for å ta vare på den spektakulære naturen i Romsdalsfjella. Som honorar for innsatsen får man en flott fjelltur og gratis buss fra Åndalsnes, en Romsdalseggen T-skjorte og en liten belønning fra Visit Åndalsnes.

Arnstein Salthammer Eide i Molde og Romsdals Turistforening. Foto: MRT