Det er ett av spørsmålene vi kan få svar på når ankesaka om sjukehusplasseringen starter 7. juni.

Påstanden om den store sammensvergelsen er lagt til side når Kristiansund kommune åpner rettssaka i Frostating lagmannsrett. Den store sammensvergelsen – konspirasjonsteorien – var ett av de bærende argumentene fra Kristiansund kommune da saka om plassering av det nye fellessjukehuset be behandlet av Inntrøndelag tingrett for ett år siden.

Vil ha Hjelset kjent ugyldig

Når ankesaka starter i Trondheim tinghus onsdag 7. juni, er påstanden den samme: Kristiansund kommune vil ha rettens kjennelse på at valget av Hjelset som sjukehustomt må kjennes ugyldig.

Sammensvergelsen

Argumentasjonen er en annen denne gangen. Ut fra sluttinnlegget til Kristiansund kommunes advokat Camilla Selman, bygger ikke Kristiansund lenger på linja om at noen har snakket sammen. Du husker påstandene: At daværende styreleder I Helse Møre og Romsdal John Harry Kvalshaug ble byttet ut, at Helse Midt-direktør Trond Michael Andersen ble avsatt fordi han angivelig ville støttet sjukehusplassering på Storbakken på Frei, at Daniel Haga sto parat til å ta over som direktør i Helse Midt da Trond Michael Andersen gikk av, og at Haga var Molde-vennlig. Eller at Paul S. Valle og Liv Stette ble håndplukket av helseminister Bent Høie for å sikre at det ble flertall i Helse Midt-styret for å bygge sjukehuset på Hjelset i stedet for Storbakken. Heller ikke argumentet om at daværende direktør Astrid Eidsvik ble utsatt for utilbørlig press om å velge Hjelset, er anført som et vektig argument for å få Hjelset-vedtaket kjent ugyldig.

Også argumentet om skjevfordeling av statlige arbeidsplasser – som kommuneadvokat Kjetil Wedervang Mathiesen la stor vekt på i tingretten – er nå tonet ned.

Kjører på pengebruken

Kristiansund kommune kjører nå på økonomisporet. Kristiansund hevder at forutsetningen for å bygge sjukehuset på Hjelset ble fattet på feil grunnlag, fordi sjukehuset vil bli vesentlig dyrere enn de økonomiske rammene ga rom for.

Det nye sjukehuset vil bli om lag 1,5 milliarder kroner dyrere enn det Helse Midt-Norge mente var nødvendig, viser Kristiansund kommune til. Etter kommunens mening er det fullt mulig å bygge sjukehuset innenfor de økonomiske rammene Helse Midt først hadde satt.

Økonomien blir et interessant tema. Utenforstående vil sikkert tenke: Skulle det samme sjukehuset som i dag planlegges på Hjelset, blitt bygget på Storbakken, med det samme bygningsarealet, ville prisen blitt billigere?

Tilbakeviser økonomiargumentet

Regjeringsadvokaten, Erik Bratterud, som fører saka for Helse Midt-Norge, har varslet at han vil tilbakevise økonomiargumentet. Advokat Bratterud viser til at kostnadene som ble brukt i idéfasen – altså planene som vedtaket om tomtevalget ble bygget på – var prognoser, og at prognosene var forsvarlige.

Kristiansund kommune vil også påstå at det ikke var utredet om sjukehusplasseringen på Hjelset, som ligger 38 kilometer nærmere Ålesund enn Storbakken, gir en billigere løsning eller ikke.

Styrte de ulovlig?

Et annet punkt Kristiansund kommune vil belyse er hvordan staten, altså helseministeren som generalforsamling for Helse Midt-Norge, drev eierstyring. Da saka gikk for tingretten, viste Kristiansund til at styreleder Ola H. Strand i Helse Midt hadde forhørt seg om helseministeren hadde en ønsket tomt, og Strand hadde formidlet til direktør Daniel Haga at for helseministeren var Hjelset OK.

Kristiansund kommune kommer til å gjenta i lagmannsretten at den mener det var uforsvarlig å holde styremøte i Helse Møre og Romsdal 17. desember 2014, i Helse Midt 18. desember og foretaksmøte med helseministeren 19. desember 2014.

Handler om helsepolitikk

Slik Regjeringsadvokaten ser saka, bygger avgjørelsen om å velge Hjelset på et helsepolitisk skjønn. Og Bent Høies skjønn om å velge Hjelset, baserer seg på en forsvarlig avveining av argumentene.

Regjeringsadvokaten avviser at det ble utøvd ulovlig eierstyring overfor Helse Møre og Romsdal. Konklusjonen fra Regjeringsadvokaten er at anken fra Kristiansund kommune må forkastes.

Tre ulike sjukehuskamper

Det er ikke lett å holde tunga rett i munnen når framtidas sjukehustilbud til innbyggerne skal avgjøres. Samtidig som ankesaka om tomtevalget kjøres for Frostating lagmannsrett, trappes valgkampen opp i Møre og Romsdal. Senterpartiet i Kristiansund skal bygge valgkampen på at det fortsatt skal være sjukehus både i Molde og Kristiansund, og at planene om fellessjukehuset skal kastes i søpla. Nordmørslista er enig.

Den tredje kampen som pågår, handler om at både Nordmøre og Romsdal kjemper for at fellessjukehuset skal være et fullverdig akuttsjukehus inkludert barneavdeling.

Først venter fem intense dager i Frostating lagmannsrett, der lagdommer Olav Magnus Hohle (55) skal lede rettsforhandlingene.