Bonde-aksjonen avsluttet – også i Molde

Blokkerte utkjøringen av varer fra ASKO-sentralene.

Er i gang Bønder blokkerer utkjøringen av varer fra ASKO-sentralen i Molde. Aksjonen er landsomfattende og startet klokka seks fredag morgen.  Foto: Rihards Borgs

Nyheter

Over hele landet protesterer bønder mot jordbruksoppgjøret. ASKOs lastebiler fikk kjøre inn til lasterampene, men ingen fikk kjøre ut igjen av området.

Klokka 09 ble blokaden opphevet.

– Vi har fått oppmerksomhet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag til NTB.

Ikke politi i Molde

Politiet var til stede på flere av aksjonsstedene, men ikke i Molde, opplyser operasjonssentralen for Nordmøre og Romsdal til Rbnett.

Blokadene er en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.


Vil blokkere lagre

Fra fredag klokken 6 vil bønder blokkere utkjøringen av varer fra matkjedenes grossistlagre. Asko i Årødalen i Molde er blant 23 lagre som rammes.


Færre matvarer i butikkene

Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over, og fredag ble altså aksjonen trappet opp. Konsekvensen blir færre matvarer i butikkhyllene.

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Bartnes.

– Vi har et godt grunnlag å gjennomføre aksjonen på, og organisasjonen er godt rigget for å gjennomføre aksjonen. Medlemmene våre er frustrerte over at vi ikke fikk til et forhandlingsresultat, sier bondelagslederen.

Bønder aksjonerer flere steder i Romsdal

Protesterer mot tilbudet i landbruksoppgjøret.


– Rammer forbrukerne

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), som satt på motsatt side av bordet da forhandlingene brøt sammen, advarer imidlertid om at aksjonen i hovedsak vil gå utover forbrukerne.

– Jeg registrerer at bønder som har takket nei til høyere inntektsvekst enn andre grupper, nå setter i verk aksjoner som kan ramme vanlige folks tilgang til mat, sa Dale til NTB torsdag.

Han mener bøndene rammer de samme innbyggerne som de vil sende skatteregningen for sine inntektskrav til.

– Det er en tydelig markering fra Bondelaget mot staten. Vi tar ikke noe standpunkt til det saken dreier seg om, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

Venstrepolitikere mener bøndene bør få mer

Flere venstrepolitikere mener jordbruksoppgjøret var for dårlig, skriver Nationen.