Joshua French blir tatt vare på av helsepersonell i Norge

Joshua French har ankommet Norge. Utenriksministeren poengterer at han ikke har noen dom mot seg i Norge. 
Nyheter

Joshua French har ankommet Norge. Utenriksminister Børge Brende understreker at han ikke har noen dom mot seg i Norge. 

Statsminister Erna Solberg bekreftet på en pressekonferanse onsdag at French er overført til Norge etter åtte år i fengsel i Kongo.

– Jeg er svært glad for å kunne bekrefte at kongolesiske myndigheter i går besluttet å overføre Joshua French til Norge. French kom til Norge i dag og får nå nødvendig medisinsk oppfølging. Belastningen for French og hans nærmeste har vært svært stor, saken har vakt sterkt engasjement og jeg er lettet over at han nå er i Norge, sa Solberg.

Statsministeren holdt pressekonferansen sammen med utenriksminister Børge Brende.

French ble transportert ut av Kongo med egnet fly og kompetent personell. Brende opplyser at French ankom Norge ved 11-tiden 17. mai.

– Kongolesiske myndigheter har i sin beslutning lagt vekt på de humanitære forhold i saken og særlig hensynet til moren, Kari Hilde French. Hennes innsats og omsorg for sin sønn har gjort inntrykk på oss alle, sa Solberg.

Krevende sak

Solberg sa det har vært en svært krevende sak for Kongo og Norge, og at hun er glad for at man har funnet en løsning.

Utleveringsbeslutningen kom ifølge Brende på plass på kontoret til Kongos president 16. mai.

– Fra norsk side er vi takknemlig for den fleksibilitet kongolesiske myndigheter har vist. Denne saken er svært spesiell, og har derfor vært høyt prioritert fra UDs side. Det er lagt ned en betydelig innsats over flere år fra utenrikstjenestens ansatte både i Norge og i utlandet. Jeg vil i dag takke alle som har bidratt til at saken fant en løsning, sa Brende.

Brende sa at saken er den eneste rettskraftige dødsdommen mot en norsk borger i utlandet, og at den derfor har fått høy prioritet i UD.

– Det er ikke utbetalt penger i forbindelse med overføringen eller under prosessen eller i form av løfter om framtidig bistand, understreket Brende.

Ikke soningsoverføring

Brende understreket at det ikke er en avtale om soningsoverføring.

– Dette er viktig å understreke: French har ikke en dom mot seg i Norge, sa Brende.

Både Solberg og Brende sendte også sine tanker til Tjostolv Molands etterlatte

– Jeg vil berømme begge familiene for oppfølging av deres sønner, sa Brende.