Snøskredfare på 17. mai

Sommeren har ikke kommet til Nordland.
Nyheter

Høyere temperaturer, regn og manglende nattefrost gjør at snøskredfaren øker til gult nivå flere steder i Nordland 17. mai.

Snøskredfaren øker dermed fra moderat til betydelig i regionene Ofoten, Salten og Svartisen, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Skredfaren øker ytterligere på grunn av regn, temperaturstigning og manglende nattefrost. Dette vil svekke snødekket. I overflaten ventes våte løssnøskred i bratte fjellsider, skriver NVE i varselet for de tre regionene.

Ifølge NVE ventes varmen og smeltevannet etter hvert å påvirke vedvarende svake lag lenger ned i det gamle snødekket, noe som vil gi våte flakskred og glideskred.

– Men det er vanskelig å anslå timing og omfanget av dette problemet. Vær også obs på skavlbrudd som følge av høye temperaturer, advarer NVE.

For resten av landet er det stort sett moderat snøskredfare både tirsdag og onsdag. I Trollheimen, Romsdal, samt i Hallingdal og Vest-Telemark vurderes skredfaren som liten 17. mai. På Sunnmøre øker skredfaren til moderat fra mandag til tirsdag, men blir mindre igjen på onsdag. Skredfaren øker fra liten til moderat i Indre Fjordane og Hardanger 17. mai, mens den øker fra liten til moderat fra tirsdag i Indre Sogn og Voss.