Gossen-saltet skal representere Norge

Skal konkurrere om Embla-prisen i København.

Salt suksess Ekteparet Arve og Michal Øverland flyttet fra Portland i Oregon til Gossen, hvor de startet opp produksjon av eksklusivt flaksalt for tre år siden. Saltet fra North Sea Salt Works skal nå representere Norge i en nordisk matkonkurranse i august.  Foto: Eirik Heen

Nyheter

For første gang er det opprettet en nordisk matpris som skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Prisen har fått navnet Embla. Det skriver Norges Bondelag i en pressemelding torsdag.

– Står for kvalitet

Under matfestivalen Copenhagen Cooking 23.-24. august skal en jury kåre en nordisk vinner i sju ulike kategorier. Nå har en norsk jury valgt ut hvilke sju produkter som skal representere Norge – blant dem er saltet fra Gossen:

1. Årets mathåndverker: Tingvoll ost

2. Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda

3. Årets matgründer: North Sea Salt Works

4. Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo)

5. Årets matformidler: Matmagasinet NORD

6. Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros

7. Årets mat til mange: Hurtigruten

– Alle kandidatene som skal representere Norge, uansett kategori, står for kvalitet. Jeg ser frem til det videre juryarbeidet sammen med de andre nordiske juryene. Forhåpentlig vil noen av de norske kandidatene nå helt til topps, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Aukra-salt vant pris

Havsnø Flaksalt fra Gossen til topps i Det Norske Måltid.

Salt fra Gossen hedret av stjernekokk

Tildeles merket "Spesialitet - unik smak" - får skryt av Bent Stiansen.


Vinnersjanser

Det er seks nordiske landbruksorganisasjoner som står bak den nye matprisen.

Siden 14. mars i år har man kunnet nominere kandidater i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene. Juryarbeidet er nå avsluttet, og i Norge ble det nominert 38 kandidater fordelt på sju kategorier. Samlet kom det inn 185 nominasjoner fordelt på de ulike nordiske deltakerne.

– Jeg tror flere av de norske kandidatene har reelle muligheter til å vinne i København, sier jurymedlem og kokk Even Ramsvik i kokkekollektivet Lava.

– Dette er et resultat vi kan være stolte av. Flere utpeker seg som naturlige kandidater innen sitt fagfelt og er til inspirasjon for andre, sier han.

Skal hylle det nordiske kjøkkenet

I pressemeldingen fra Norges Bondelag heter det at matprisen Embla er etablert for å hylle det ypperste i det nordiske kjøkkenet.

«Prisen ble etablert for å styrke den nordiske matidentiteten- og kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden», heter det i meldingen.

Prisen skal deles ut annethvert år.

Salt fra Aukra førte til prishopp

Håndhøstede sjøsaltflak «Havsnø» gjør juleposen til Sørlandschips mer eksklusiv – og dyrere.

Lokale finalister i matkonkurranse

Kan vinne priser under Det Norske Måltid.

Sprer om seg med Havsnø

Det eksklusive Havsnø-saltet fra Gossen har fått en pangstart i det norske markedet. Også Tyskland og Sverige lukter på havsaltet.