7.654 stilte på startstreken, Arnstein hadde startnummer 7.316. Da han kom i mål, hadde han passert mange løpere og kom inn som nummer 4.550. Men plasseringen er ikke så viktig for Arnstein, det viktigste var å kunne delta sammen med andre. Kompisene er imponert.

– Jeg er mektig imponert over Arnstein som har fullført Marcialonga på imponerende vis. Bare prøv det den som vil, jeg ble virkelig rørt, skriver Terje Øvstedal på Facebook. Unggutten Ole Martin Lid ble bestemann av deltakerne fra Vestnes, han kom inn på en imponerende 165. plass. Tord Asle Gjerdalen vant løpet for tredje år på rad.

– Du har kreft

Arnstein Leikarnes var ikke debutant. I fjor stilte han til start for første gang, etter fem ukers intens trening. Da var løypa enda lengre, og han ble tatt ut av løpet etter 64 kilometer fordi det ble mørkt.

Arnstein har vært postbud i 46 år, og er fortsatt yrkesaktiv. Det blir dermed mye inn og ut av bilen. Han er samtidig glad i friluftsliv og en flittig turgåer. Men i påska i fjor merket han at formen ikke var som den skulle. Han gikk til lege, i mai fikk han beskjed om at han hadde kreft.

– Deretter skjedde ting raskt. Jeg ble operert på St. Olavs i juni. Seinere viste det seg at de ikke hadde tatt alt, og jeg ble satt på hormonkur. Den holder jeg på med ennå, neste uke starter strålehandlingen ved sjukehuset i Ålesund, forteller Arnstein Leikarnes til Romsdals Budstikke.

– Ta testen

Han anbefaler alle menn som nærmer seg 50-årsalderen å ta PSA-testen, som forteller om alt er i orden eller om sjukdom lurer.

– Sjekk familiehistorien når det gjelder prostata. Ikke vent med å teste deg, plutselig kan det være for seint. Ved tidlig diagnose og behandling er det gode utsikter, jeg ser optimistisk på framtida, sier han.

Marcialonga Turrennet som går fra Moena til Cavalese i Nord-Italia. Foto: AP Photo/Mauro Facchin

Klarsignal fra legene

Da legene på sjukehuset fikk høre om planene om å gå turrenn i Italia, ble det diskutert om de kunne anbefale at han dro. Svaret ble ja, og forrige torsdag satte en optimistisk Arnstein Leikarnes seg på flyet til München sammen med lagkameratene. Deretter var det en fire timers biltur til Italia, før de ble innlosjert på hotellet til OL-mesteren Franco Nones, som tok gull på 3-mila i 1968. Der ble de svært godt mottatt, det var også her det norske landslaget hadde bodd.

– Både oppholdet og maten i Italia har vært alle tiders. Men jeg liker nå bedre maten til Idar på Ridderkroa, sier Arnstein.

– Heia Arnstein

Søndag gikk startskuddet, og Arnstein fikk en verst mulig start. Den ene bindingen fungerte ikke skikkelig, og forsøk på å fikse den lyktes ikke. Dermed kom han ut som sistemann, men avanserte gjennom hele løpet.

– Jeg hengte meg på ei italiensk jente. Hun hadde bedre gli enn meg, men jeg tok henne igjen i motbakkene. Undervegs var det flere som ropte heia Arnstein. Kunne jeg være så kjent? Svaret var imidlertid enkelt, de sto med programmet, så startnummeret og heia på alle som passerte, smiler Arnstein.

Deltakelsen i Italia gir mersmak. Han føler seg i trygge hender når det gjelder behandling av kreftsjukdommen.

Skal tilbake

– Jeg skal bli frisk igjen. Neste år går turen igjen til Italia. Da får jeg et startnummer 2.000 tidligere enn i år og slipper å gå forbi så mange. Jeg er blitt en spesialist i å skifte spor.

Arnstein Leikarnes anbefaler alle å trene, også om sjukdom rammer.

– Det skal ofte ikke så mye til. Dette handler om både fysisk og psykisk velvære. Det er bedre å komme seg ut i naturen enn å ligge på sofaen.

Sjøl tar ha gjerne turen opp på Kjersemfjellet, der den nye varmestua er utgangspunkt for turer i løypa til idrettslaget Lauparen i Vaksvika. Om sommeren er han en flittig fjellvandrer. Han er også engasjert i Tresfjord idrettslag, sjøl om aldri har vært noen typisk idrettsmann. I morgen er det årsfest på Tresfjord flerbrukshus, der blant annet Friskuspremiene skal deles ut.

– Jeg har aldri vært idrettsmann, men har tre Vestnesmesterskap på rad på 5.000 meter, avslutter han.

Her er diplomet han fikk etter fullført løp. Foto: Privat
Arnstein Leikarnes hadde en flott opplevelse i Italia, neste år vil han tilbake igjen. Foto: Privat