Gjemnesfisker ved dramatisk forlis

– Det var nokså dramatisk da vi hørte på VHF-en at de måtte hoppe på sjøen i storm og store bølger.

Fraktebåten "Fisktrans" havarerte i full storm utenfor Steigen i Nordland onsdag morgen. Pål Arne Måløy fra Gjemnes tok bildene like før båten gikk ned. 

– Vi kan være glad for at vi har helikopter og redningsskøyte, sier Pål Arne Måløy (49), som sjøl har vært fisker siden han var 15 år.  

Fraktebåten "Fisktrans" havarerte i full storm utenfor Steigen i Nordland onsdag morgen.  

Nødmeldingene begynte kl. 05 onsdag morgen, men fraktebåten "Fisktrans" gikk ikke ned før i halv elleve-tida på formiddagen, forteller fisker Pål Arne Måløy fra Gjemnes som tok disse bildene. Havariet skjedde i full storm utenfor Steigen i Nordland onsdag morgen.  

Nyheter

Det forteller fisker Pål Arne Måløy fra Gjemnes, om bord på Averøy-båten Gularøy som er på vei nordover etter sild.

Det var på hans 4-8-vakt tidlig onsdag morgen at de hørte på VHF-en at fraktebåten Fisktrans var i havsnød ved Steigen i Nordland. 

– Det begynte i 5-tida, vi hørte dem rope om hjelp. Det var nokså dramatisk da vi hørte på VHF-en at de måtte begynne å hoppe på sjøen, i storm og store bølger. Båten holdt på å reke oppå en holme mens evakueringa skjedde, det var trolig ankeret som ikke holdt. De ble tatt opp i helikopter i halv sju-tida, og ca kl. åtte var redningsaksjonen over, forteller 49-åringen som har vært fisker siden han var 15 år.

Han er ellers klar på hva han tenker i etterkant:

– Vi kan være glad for at vi har helikopter og redningsskøyte!

Sjøl var han og fiskerkollegene ca 2 timer unna da de hørte de første nødropa, og dermed for langt unna til å kunne gjøre noe. Så da Gularøy kom til stedet, var den dramatiske redningsaksjonen over.

– Havariet skjedde midt i leia, så vi kom uansett forbi der, forteller han.

– Vi stoppet ved siden av båten, og der lå også redningsskøyta og kystvakta. Kystvakta prøvde å lense båten, men greide det ikke, forteller Måløy.

- Sjeleglad det gikk bra

Båten sank ikke før ca halv elleve.

- Den fløt ganske godt så lenge redningsaksjonen pågikk. Men etterpå flaut den over noen grunner og ble nok ganske forslått, så det gikk voldsomt fort på slutten, før den forsvant helt. Vi lå ganske nært, det var voldsomme greier, sier 49-åringen. 

Forliset skjedde et stykke fra land, men det var holmer og skjær i området.

– Hvilke tanker gjør du deg når du er så tett på et forlis i storm?

– Jeg er bare sjeleglad for at det gikk bra.

– Har du sjøl vært med på noe forlis?

– Aldri. Heldigvis.

– Tenker du av og til på at det kan skje?

– I grunnen gjør jeg ikke det, det går ikke an. Men jeg har vært tett på noen ganger, og har gjort meg noen tanker da.

På vei etter sild

Måløy og kollegene fortsetter ferden nordover mot Andenes etter silda, og regner med å være framme tidlig torsdag morgen. Da Rbnett snakket med Måløy, var Gularøy litt sør Harstad. Vært i området er nå ganske bra, og det er meldt spakning torsdag.

Seks ble reddet fra havaristen

Det var seks personer som berget livet da Fisktrans mistet styringen i dårlig vær utenfor Steigen i Nordland onsdag morgen, skriver NTB.

De seks om bord ble evakuert med helikopter, men måtte altså hoppe i havet før de kunne hentes opp.

Onsdag ettermiddag klokken 12.15, opplyste rederiet til Avisa Nordland at båten hadde gått ned.

Reder Svein Petter Torrissen i Novita Fisktrans AS, som eier båten, kunne fortelle om en dramatisk situasjon i morgentimene

– Mannskapet slapp anker og ble beordret til å forlate båten. Alle seks hoppet i havet og ble tatt om bord i helikopteret og tatt med til Bodø, sa Torrissen og påpekte at det var full storm og mye sjø.

Klokken 7.04 meldte Hovedredningssentralen i Nord-Norge at de første ble evakuert. Kort tid etter ble det opplyst at fire av de seks var om bord i helikopteret. Klokken 7.19 var alle seks reddet i sikkerhet.

Det var svært dårlig vær i området onsdag morgen. Et Sea King redningshelikopter, to redningsskøyter og en båt fra Forsvaret bisto i redningsarbeidet.