Ormen Lange eies i dag av det helstatlige norske selskapet Petoro med 36,5 prosent, Statoil med 25,3 prosent, Norske Shell med 17,8 prosent, danskeide Dong med 14,0 prosent og den amerikanske oljegiganten ExxonMobil med 6,3 prosent. Det er de to sistnevnte eierandelene som kan bli solgt.

Dong, som er forkortelse for Dansk olje og naturgass, har besluttet å selge seg ut av olje og gass, og er dermed på veg ut som eier av Ormen Lange. Også Exxon Mobil kan være på veg ut som Ormen Lange-eier. Det betyr i så fall at 20,3 prosent av Ormen Lange-lisensen er i spill.

Aker BP

Det er gjennom oljeselskapet Aker BP Kjell Inge Røkke nå kan være på veg inn som eier i Ormen Lange-feltet. Aker BP er resultat av en fusjon mellom Røkke-kontrollerte Det Norske og BP Norge tidligere i år. Aker BP har hovedkontor på Fornebuporten i Bærum, hvor Røkke har samlet sine virksomheter.

Kjell Inge Røkkes Aker BP står sentralt i hete oppkjøpsrykter på norsk sokkel. Han har allerede overtatt både Svenska Petroleum, Marathon Norge og BP Norge. Nå skal Kjell Inge Røkke ifølge Dagens Næringsliv være sulten på å raske til seg enda flere oljefelt i oljenedturen.

Bygde Nyhamna

Det var Kjell Inge Røkkes daværende Aker Kværner som sto for gigantutbygginga av Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i åra 2004–2007. Opptil 3.900 mann jobbet inne på anlegget samtidig. Utbyggingen av landanlegget kom den gang på godt over 20 milliarder kroner. Kværner vant også kontrakten på et tosifret milliardbeløp i 2013 da Nyhamna skulle bygges ut for å ta imot gassen fra Aasta Hansteen og andre nye felt i Norskehavet. Dette arbeidet skal være ferdig neste år. I 2018 vil den første gassen fra Aasta Hansteen strømme inn til Nyhamna.

Ut av olje og gass

Dong har opplyst at det har besluttet å sette i gang en prosess der selskapet tar sikte på å selge sin olje- og gassvirksomhet.

Dette blir sett i lys av Dong Energys strategiske utvikling mot å bli en verdensledende aktør innen fornybar energi.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto er ikke overrasket over beslutninga.

– Vi har sett en trend til at en del av de nedstrøms gass- og energiselskapene som har satset oppstrøms, har reversert strategiene sine. Det gjelder blant annet en del tyske selskaper. Det er en refleksjon av en litt tøffere markedsutvikling, og for Dong sin del at de har satset tungt på onshore og offshore vind, sier han til økonominettstedet E24.

Dong Energy er en betydelig aktør på norsk sokkel, med 90 prosent av sin olje- og gassaktivitet her. Det gjør at salget vil være interessant for flere norske selskaper, mener Omdal.

Av de største

Målt i produksjon er Aker BP et av de største uavhengige børsnoterte oljeselskapene i Europa. Aker BP har 95 lisenser på norsk kontinentalsokkel, hvorav 47 er operatørskap. Selskapet har anslagsvis 723 millioner fat oljeekvivalenter reserver, og en produksjon på om lag 122 000 fat oljeekvivalenter per dag. Aker BP har en samlet arbeidsstyrke på ca. 1.400 ansatte.

– Selskapet har en uttalt ambisjon om å vokse både organisk og inorganisk. Kom tilbake når vi har kapitalmarkedsdag i Oslo 16. januar, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo i Aker BP til Dagens Næringsliv.

Kjøpere

Aker BP, HitecVision og Neptune Oil & Gas er ifølge Bloomberg samtaler om å kjøpe andeler i oljefelt på norsk kontinentalsokkel fra ExxonMobil Corp. til en verdi av 8,7 milliarder kroner. De andre mulige kjøperne som nevnes i Bloomberg-artikkelen, er britiske Neptune Oil and Gas og norske Point Resources.

Kjell Inge Røkkes Kværner har bygd ut Nyhamna i to etapper. Foto: Shell