Lamslått over nettkommentarer

- Jeg har aldri blitt så opprørt før, sier Thor Nagell, SV-politiker og hardhudet journalist.

Rosa papirer Hadde det ikke vært for de hemmelige rosa papirene i Istad-saken, er det mulig ingen ville fått med seg at SV-benken med Thor Nagell, Kim Thoresen-Vestre og Bjørn Jacobsen forlot kommunestyresalen for å slippe å synge Deilig er jorden. Bildet er tatt tidligere.  

Lørdag midt på dagen lå saka om de tre SV-politikerne på topp på VG.  

Nyheter

SV-politiker Thor Nagell reiste seg sammen med sine partikolleger og gikk fra rådhussalen før hele Molde kommunestyre skulle synge Deilig er jorden som juleavslutning torsdag. Det samme gjorde en fjerde politiker fra et annet parti.

- Som ikke-troende kan jeg ikke stå og synge "prektig er Guds himmel". Det blir helt feil for meg, sier Nagell, som er aktiv i Human-Etisk forbund.

Debattstorm

Den handlinga har prega både natta og dagen for ham, etter at episoden ble en sak på Rbnett. 


«Deilig er jorden», sang politikerne - da gikk noen av dem hjem i protest

Moldepolitikere nektet å synge kristne julesanger i rådhussalen.

 

Saka har trigget en storm med hundrevis av kommentarer, på Rbnett, på Rbnetts Facebook-sider, og der folk har delt saka på egne Facebooksider. I skrivende stund ligger saka også på topp på vg.no.

- Så hvordan har dagen vært?

- Jeg er lamslått over så mye lavmål på debatten. Jeg satt og så på kommentarene i natt, trolig før avisa begynte å følge med på hva som sto der. Nå ser jeg at dere har fjernet mye. Jeg ble skikkelig opprørt.

Nagell pleier ikke lese kommentarer på nettartikler, men gjorde det nå fordi saka gjaldt ham selv.

- Nå skjønner jeg hvordan mange kjendiser må ha det innimellom. Jeg ble helt satt ut. Men nå har jeg trukket ned rullegardina og sluttet å lese.

- Jeg ser du deltok i nettdebatten sjøl, det pleier ha en modererende virkning?

- Ja, men det var dumt av meg, jeg skulle ikke gjort det. Jeg prøvde å være saklig, men innså etter hvert at det var bare tull å delta. Én var opprørt over at vi var kledd som skogsarbeidere, men akkurat det syns jeg mest var et kompliment.

- Ser du i hovedsak på stormen som positiv fordi det er en engasjert debatt om noe du syns er viktig? Eller ser det som negativt, fordi mange innlegg oppleves som trakassering?

- De fleste av innleggene er greie, og det er kjempebra at folk engasjeres, sier Nagell. Problemet er alle de usaklige kommentarene.

- Det var ingen demonstrasjon

For den relativt ferske kommunestyrerepresentanten var det første gang han var på budsjettmøte. Hadde han vært der i fjor, ville han gått da også, sier han.

Samtidig ønsker han å understreke følgende, i lys av nettkommentarer i saka:

- Noen mener dette var en demonstrasjon. Det var det absolutt IKKE. Da jeg kom på møtet, så jeg at sangen lå på plassen vår. Det gjorde den også i spisesalen. Da jeg satte meg for å spise, spurte jeg dem rundt meg hva i all verden dette var, om det var meningen at kommunestyret skulle synge Deilig er jorden? Jeg spurte også hvem som hadde bestemt det.

Han fikk svar fra en ansatt på rådhuset, med begrunnelse at det er en tradisjon gjennom mange år å synge Deilig er jorden.

- Jeg vil trekke en parallell til min mor, som ledet barnevernet i Sunndal i mange år. En gang hun var vitne i en rettssak, ble hun bedt om å legge hånda på Bibelen og forsikre at hun snakket sant. Hun sa at "det kan jeg ikke, det er ikke meg". Akkurat samme følelse hadde jeg da vi skulle synge denne sangen.

Skulle gå stille - så ropte ordføreren

Nagell forklarer at SV-rekka sitter bakerst i kommunestyret. Da tida kom for å synge Deilig er jorden, sa han til partikollegene at han ikke ville synge sangen, og reiste seg for å gå.

- Så vi diskuterte det ikke. Jeg reiste meg, og det samme gjorde de andre. Det var absolutt ikke noe poeng for meg at noen skulle se at vi gikk. Det er fjernt fra min tankegang å skulle demonstere i en sånn sammenheng, men det strider altså mot mitt livssyn å synge "prektig er Guds himmel". Hadde det vært en livssynsnøytral sang, ville jeg sunget av full hals. Jeg synger jo i kor.

Men da de tre reiste seg, skjedde noe som skapte oppmerksomhet:

- Vi hadde samlet sammen papirene våre før vi skulle gå, deriblant noen rosa papirer.

- Var det papirene i den hemmelige saka om Istad-salget?

- Ja. Men da vi skulle til å gå, ropte Sidsel Rykhus (Ap) (setteordfører) at "dere må ikke gå nå". Jeg svarte at "jo, jeg går nå, jeg vil ikke synge denne sangen." Da sa Rykhus at vi måtte legge igjen de rosa papirene. Dermed ble det mye oppmerksomhet. Jeg har aldri vært på møte med saker på rosa papir før. Hadde jeg visst hvordan det fungerte, ville jeg latt dem ligge og gått stille og rolig ut.

- Var du forberedt på så mange og sterke reaksjoner?

- Nei, ikke i det hele tatt. Sjøl om jeg er journalist, var det ikke i hodet mitt at det skulle bli sak av dette. Jeg ser det jo nå. Men dette er virkelig storm i et vannglass.

- Ville ikke fornærme

Nagell sier han ikke tenkte tanken på at episoden i rådhussalen skulle fornærme eller opprøre noen. 

- Jeg har veldig stor respekt for alle menneskers livvssyn. Men som sagt - det blir feil for meg å synge Deilig er jorden.

- Sett i ettertid - ville det vært bedre å stå der, og bare la være å synge?

- Nei, det ville vært enda mer feil å gi inntrykk av at sang. Det er mer ærlig å gå. Og møtet var jo hevet, kommunestyremøtet var over. At jeg som ikke-troende skal late som, eller framstå som at jeg synger Deilig er jorden, det blir feil.

- Flere i debatten mener dere kunne sunget sangen som tradisjon, ikke som religion. Kommentar? 

- Det blir feil for meg å synge som tradisjon en sang som priser en gud jeg ikke tror på. Jeg får meg ikke til å gjøre det. Jeg ville også tro at mange kristne ville hatt problem med å synge en muslimsk sang som priser Allah. Det er utelukkende dette det går på, og ingen ting annet, sier Nagell, som syns det er trist at folk blir såret over et slikt standpunkt.

- De som føler at dette var sårende, bør tenke seg om, og forstå mitt standpunkt, sier han.

- Hva i debatten og reaksjonene er belastende ?

- Jeg ser jo at en god del støtter oss i debatten, men jeg ble så opprørt over en del av kommentarene at jeg har fortrengt hele greia. Det eneste jeg husker er kommentaren om skogsarbeideren...

- I lys av reaksjonene - ville du gjort noe annerledes?

- Nei, i en tilsvarende situasjon vil jeg gå en gang til. Og det ønsket bør alle som er uenige, respektere.

- Dette blir vel en god historie etterpå... 

- Ja, he he, det blir vel det. Jeg har opplevd mye som journalist og redaktør, og ser på meg sjøl som veldig hardhudet. Men jeg har altså aldri blitt så satt ut før, som jeg har blitt nå. 

- Du er hardhudet, men hva hvis unge politikere hadde gjort dette, og fått samme storm?

- De ville blitt slått rett i bakken. Kommentarene jeg leste i natt, var så lavmål, noen var helt motbydelige. Jeg har hørt kjente folk fortelle hvordan nettkommentarer kan oppleves, f eks Sandra Borch i Senterpartiet. Men jeg har ikke skjønt det helt, før i natt.