Leverer ut 18 tonn grisekjøtt i uka

I neste uke kommer Bustus til Kløverkjøtt på Vestnes. En av 220 griser de får inn hver uke.

Julepølser Hektisk førjulstid for de ansatte ved Kløverkjøtt i Vestnes. Jan Olav Franset, Ranveig Strand, daglig leder Raimo Heinonen og Fenris Aleksander Hjelvik produserer meter på meter med julepølse.  Foto: Olav Skjegstad

Det er lov å kose seg litt ekstra med både ribbe og pinnekjøtt i jula.

Raimo Heinonen, daglig leder i Kløverkjøtt

Stor aktivitet Det er ei hektisk førjulstid for ansatte ved Kløverkjøtt som skal forsyne folket med julemat. Her er Zoltan Simko i full aktivitet med å kutte svineribbe.  Foto: Olav Skjegstad

Blant mange Anders Faksen er en av 55 ansatte ved Kløverkjøtt som er i arbeid med å lage julemat.  Foto: Olav Skjegstad

Bustus Fristen for å tippe vekta på årets Bustus går ut søndag kveld. Hvem vinner den 45. utgaven av Romsdals Budstikkes julegris?  Foto: Olav Skjegstad

Nyheter

– Sjøl om Bustus er en av svært mange som går gjennom systemet, er det ingen tvil om at det er den mest populære julegrisen, forteller daglig leder Raimo Heinonen ved Kløverkjøtt AS.

De ansatte ved bedriften merker at det nærmer seg jul. Forberedelsene til høgtida har pågått lenge.

Lang forberedelse

– Det er stor aktivitet hele året, men tida før jul er mest hektisk. Og det handler ikke bare om desember, vi har forberede oss på dette i flere måneder, sier Heinonen.

Kløverkjøtt har rundt 55 ansatte som skal sørge for at det blir julemat på alle fat. Det er mottak og skjæring av 220 gris hver uke, som i seg sjøl sikrer juleribba. Her er det også storfekjøtt, julepølser, julesylte og mer som hører til.

God omsetning

Noe tar lengre tid, som å produsere nok pinnekjøtt og fenalår. Dette er en del av produksjonen som må starte måneder i forvegen.

– Vi omsetter daglig for rundt én million kroner. I fjor nådde vi 184 millioner totalt, vårt mål er å passere 200 millioner i år, forteller Heinonen.

Mye til Bunnpris

Kløverkjøtt er heleid av Bunnpris Møre. De leverer til rundt 250 Bunnpris-butikker, fra Rypefjord i nord til Søgne i sør. De leverer til ferskvaredisker, storkjøkken og industrien.

– Gris er naturlig nok størst på volum. Vi skjærer ned rundt 15–18 tonn hver uke, hele året. Så langt i år har vi solgt 2420 tonn kjøttvarer. Men trykket er naturlig nok størst nå mot jul.

God kapasitet

– Vi har bra lokaler, og fortsatt litt å gå på gjennom enda bedre effektiv utnyttelse. Teoretisk har vi kapasitet til å kunne omsette for 300 millioner i året. Det må være et mål, forteller daglig leder.

Da er det mer krevende å hente inn råvarene, det skjer fra flere produsenter. Ytre Nordmøre slakteri i Kristiansund leverer storfeslakt, gris kommer fra Nortura-anleggene i Steinkjer, Trondheim og en del fra Førde.

Tradisjonsmat

Hva som serveres til julemiddag, avhenger også hvor i landet folk kommer fra. Når vi spør hva Kløverkjøtt-sjefen foretrekker, er svaret diplomatisk;

– Vi har både ribbe og pinnekjøtt. Jeg voks opp med pinnekjøtt, mens hun hadde ribbe som tradisjon. Uansett, det er lov å kose seg litt ekstra med begge deler i jula.

Kampen om Bustus

Også i år er det stor oppslutning om å vinne Romsdals Budstikkes julegris Bustus. Så langt er det nærmere 6000 som har tippet vekta, som er et sted mellom 60 og 85 kilo.

Fristen for å levere tips er kommende helg, enten med å levere kupong som står i papiravisa eller ved å benytte kupong på rbnett.no/bustus.