Onsdag la Senterpartiet fram sitt alternative statsbudsjett. I forslaget heter det blant annet at pengene i Kriminalomsorgen må brukes i Norge, og at antall fengselsplasser i landet må økes.

Budsjettet setter av midler til utvidelse av antall plasser ved Vik fengsel og Hustad fengsel. Hos sistnevnte er 14 millioner investeringsmidler tiltenkt å øke antall lukkete fengselsplasser med åtte.

Budsjettet legger i tillegg opp til at man starter byggingen av nytt administrasjonsbygg med 10 millioner kroner. Det legges videre opp til å øke kapasiteten i fengselet med ytterligere ni plasser neste år.

Fornøyd ordfører

Ordfører Tove Henøen i Fræna kommune gleder seg over nyheten.

– Dette er et resultat av at Møre og Romsdals stortingsrepresentant Jenny Klinge har hatt et stort engasjement for Hustad fengsel. Hun har vært her på besøk flere ganger, og jeg passer på at hun følger opp saka på Stortinget. At vi nå får gehør for dette sentralt i partiledelsen og får det inn i Sps alternative budsjett, er jeg veldig fornøyd med.

Viktig arbeidsplass for Fræna

Henøen sier at det er nødvendig med en ombygging av administrasjonsbygget.

– Da er det både praktisk og fornuftig å bygge ut antall soningsplasser samtidig. Å bygge nye celler er veldig rimelig i forhold til å bygge nye fengsel. Det å samle flere soningsplasser på et allerede eksisterende fengsel er også fornuftig når det kommer til økonomien i driften. Når vi samtidig vet at det er behov for flere soningsplasser i Norge, er det egentlig rart at dette ikke allerede er satt i verk.

Fræna har et godt samarbeid med fengselet.

– Fengselet har i dag har 50 årsverk og omtrent 60 ansatte, så det er klart at dette er en viktig arbeidsplass for oss. Ved en utvidelse av antall soningsplasser vil det bli desto flere arbeidsplasser, og et enda større fagmiljø for de ansatte.

Vil ha gjennomslag

Henøen håper Sp vil få gjennomslag i endelig behandling av statsbudsjettet neste år.

– I forslaget er det også lagt inn mer midler til kommunene, noe som det helt klart er behov for dersom vi skal kunne levere gode tjenester til innbyggerne. For Fræna sin del vil det bety 5 millioner kroner mer i direkte overføring fra staten. Sp har i tillegg lagt inn forslag om mer til fylkesveger. Jeg er også glad for at partiet foreslår økt satsing på Hæren og Heimevernet.

Tove Henøen (t.h.) er svært fornøyd med Sps alternative statsbudsjett. Her sammen med stortingsrepresentant Jenny Klinge, som ifølge ordføreren har vært primus motor for fengselssaka. Foto: Privat