– Du må passe på å skrive at vi har den fineste skolen i hele kommunen. Det synes i hvert fall vi, sier rektor Rannveig Jenset mens hun heiser flagget utenfor nye Vågsetra barne- og ungdomsskole.

Fredag var det endelig klart for offisiell åpning. Hele skolen var samlet for å se småtrinnet underholde på utescena. Blant publikum hvisket elevene.

– Skolen er så fin, jeg gleder meg til å gå her! Over scena hang en lang snor symbolsk pyntet med sider fra ei lærebok. Elevrådsleder Siri Angvik klippet snora, mens ordfører Torgeir Dahl holdt åpningstalen.

– Dette er en stor dag for hele kommunen. I dag har jeg til og med tatt på meg slips, og det bruker jeg kun ved spesielle anledninger, sa ordføreren, som sjøl var med å planlegge byggingen av den nye skolen.

– Prosessen har vært lang, og jeg vil veldig gjerne takke elever og lærere for at dere har vært tålmodige. Nå har dere endelig fått et bygg hvor man kan drive en god skole og god læring, fortsatte han.

Hele skolen Alle elevene ved skolen var på plass for underholdning, taler, kaker og brus. Foto: Bjørn Brunvoll

Bratt læringskurve

For nyansatt rektor Rannveig Jenset har læringskurven vært bratt.

– Det har vært veldig spennende, men frustrerende å se alt du ikke kan i et nytt bygg. Men jeg er utrolig ydmyk over å se det som finnes både av læringsutstyr, lys og luft. Det er et veldig godt miljø å jobbe i, sier hun. Men det beste er det man ikke ser.

– Inneklimaet er helt forandret. Den 16 år gamle paviljongen står fremdeles, og man merker stor forskjell på lufta. Sjøl om 16 år ikke akkurat er gammelt for et bygg, sier hun.

– Nei, vi kan ikke akkurat begynne å bygge nytt hvert 15. år, humrer Dahl fra sidelinja.

Flagget til topps Rektor Rannveig Jenset heiser flagget rett før den offisielle åpningen. Foto: Bjørn Brunvoll

– Som å vinne i Lotto

Rektor forteller at elevene stortrives i det nye bygget, og trekker fram varmen i golvet som noe av det beste.

– Det gjør at elevene kan rusle rundt i sokkelesten, sier Men Jenset er påpasselig med å fortelle elvene hvem som eier bygget.

– Molde kommune eier bygget. Hvem er Molde kommune?, spør jeg elevene.

– Det er Gerda! (Tolaas, kommunestyremedlem for Sp og lærer ved Vågsetra, journ anm.)   Jenset har jobbet i kommunen i over 20 år, men for første gang i et flunkende nytt bygg.

– Det er helt fantastisk. Jeg er så takknemlig. Lørdag skal vi ha åpen dag, og jeg håper så mange som mulig tar turen. Hvis de ikke har skjønt hvor viktig skolen er for Skåla, skal jeg få dem til å skjønne det. Det er ei gave til dem som vokser opp her. Det er som å vinne i Lotto, sier hun.

Viktig opprustning

120 millioner kroner i Lotto, for å være eksakt. I løpet av ti år har Molde kommune brukt rundt 750 millioner kroner på å ruste opp skolene i kommunen.

– Vågsetra er det nest største prosjektet og har en totalkostnad på rundt 120 millioner kroner. Til sammenlikning kostet Bekkevoll 145. Det er ei storsatsing, og når Sellanrå står ferdig til neste år, kan vi si at vi er i mål for denne gang. Da har vi gått runden rundt, sier Dahl. Skolene på Bolsøya, Sekken, Nordbyen og Kvam har ikke blitt rustet opp for betydelige summer, da de var i god nok stand.

– Opprustningen gir et godt signal for Molde kommune. Det viser at vi satser på skole.

Men det er viktig å tenke på at skolen skal ha et innhold også. Seinest torsdag vedtok kommunestyret å øke rammene til utdanning. Vi skal satse på lærerne, sørge for god videreutdanning og være tydelig på læringsutbytte og resultat, sier han. Sjøl om grunnskoletrinnet i Molde leverer et resultat over gjennomsnittet på landsbasis, kan det fremdeles bli bedre.

– Det er viktig for oss å hele tida se framover, øke resultat og sørge for best mulig utdanning til alle i kommunen vår, sier ordføreren.