Fredrik Meringdal fra Hjelset er mest kjent lokalt som et stort talent i bordtennis. Han går da også andre året på Norsk Toppidrettsgymnas i Bærum.

Men den tidligere eleven på Hjelset skole og Skjevik barne- og ungdomsskole holder også et uvanlig høyt nivå på et annet felt, nemlig matematikk. Han er nå valgt ut som en av fem norske finalister fra videregående skoler til å representere Norge i den internasjonale matematikkonkurransen Baltic Way.

- Hvordan ble du så interessert i matte?

- Jeg skåret så høyt på prøvene i 10.-klasse at læreren spurte om jeg ville ta matte på videregående. Der fikk jeg masse mattebøker og begynte å studere på egen hånd. Etterpå har det blitt en interesse, forteller Meringdal på telefon fra Gardermoen. Han har vært på bordtennis-turnering i Sverige, og er på vei hjem til Fornebu der han bor nå.

17-åringen, som flyttet fra Hjelset til Oslo etter ungdomsskolen, forteller at han nå jobber flere timer i uka med matematikk.

- Jeg syns det er kjempegøy. Det er et vakkert fag. Når man løser en oppgave, ser man så mange sammenhenger og strukturer. Matematikk gir en fin innsikt i vitenskap. Det gir meg også bedre forståelse i fysikk og kjemi, som jeg også er veldig glad i.

- Du hadde kanskje en flink mattelærer på Skjevika, da?

- Ja, han heter Ronald Hulsman, fra Nederland. Det var han som fikk meg ekstra interessert. Jeg syns han var veldig flink til å motivere elevene. Blant annet ga han oss mange praktiske eksempler. Da han så at jeg var flink, var han ivrig på at jeg skulle løse oppgavene i matteboka på en kreativ måte, finne snarveier. Det motiverte meg mye.

- Hvordan forbereder du deg til mattekonkurranser?

- Nå har jeg bestilt mange bøker fra USA og studerer på egen hånd. Jeg har jo ingen lærer som hjelper meg. Jeg har også mange mattebøker hjemme. Nå for tida sitter jeg og spesialiserer meg i det vi kan få spørsmål om.

- Ser du noen sammenheng mellom bordtennis og matematikk?

- Bordtennis er et veldig taktisk spill. Man må bruke hodet for å bli god. Det må man også i matte.

- Hva skal du bli? Bordtennisspiller, mattegeni, lærer?

- Det veit jeg ikke ennå. Jeg har mye igjen å lære før jeg blir ekstremt god i matematikk.  Det tar veldig mange år å mestre det faget.

- Hvordan går det med bordtennisen for tida, da?

- Veldig bra. Jeg har spilt godt i det siste.

- Rekker du annet enn bordtennis og matematikk?

- Iblant. Men det går veldig, veldig mye tid til å arbeide. Man må ofre en del som andre ikke er villig til, for å få til det jeg har fått til. Man kan ikke være med venner hele kvelden hver dag og bare kose seg.

FAKTA OM BALTIC WAY-KONKURRANSEN

  • Uttaket til Baltic Way bygger på resultatene fra to konkurranser: Abelkonkurransen, kalt Matte-NM, der 4.000 deltar hvert år; og Den nordiske matematikkonkuransen.

  • I Baltic Way, som avvikles første uke i november, deltar lag fra de baltiske og nordiske land, og fra St. Petersburg i Russland.

  • Baltic Way startet i 1990 til minne om den menneskelige kjeden der to millioner demonstrerte fredelig for frihet i de baltiske landene.

  • Opprinnelig deltok Estland, Latvia og Litauen, men i 1992 utvidet konkurransen seg til alle landene rundt Østersjøen, og de nordiske landene.

  • Finland er i år vert for konkurransen for tredje gang, den holdes i år i Oulu.

  • Før konkurransen vil det norske laget ha en en kort treningsleir og løse oppgaver i algebra, tallteori, geometri og kombinatorikk.

  • På konkurransedagen skal de norske deltagerne forsøke å løse så mange de kan av 20 oppgaver, i løpet av fire og en halv time.

  • Etter konkurransen blir besvarelsene evaluert og sammenlignet.

  • Det ti dagers oppholdet avsluttes med en god middag, premieutdelig og hjemreise.

BALL OG TALL Foto: Fredrik Meringdal sikter høyt både i bordtennis og i matematikk. - Jeg har mye igjen å lære før jeg blir ekstremt god i matte, sier han. Her fra NM i Molde i vår.