Moldes første fribyforfatter er død

Gilles Dossou-Gouin sovnet inn etter lang tids sykdom fredag 30. september, 59 år gammel.

Gikk bort fredag: Gilles Dossou ble 59 år gammel.  Foto: Kjell Langmyren

Nyheter

Forfatteren Gilles Dossou-Gouin ble født i Benin i 1957. Etter å ha flyktet fra hjemlandet og bodd i eksil i Senegal i flere år, ble han hentet av ICORN som tilbød han opphold i Molde gjennom fribyforfatterordningen. Sammen med kona og de to sønnene kom Dossou-Gouin til Molde i 2005. I 2012 ble alle fire norske statsborgere. Forfatteren benyttet anledningen til å takke byen Molde og alle som har hjulpet ham og familien gjennom et stort intervju i Romsdals Budstikke.


I dag ble de nordmenn

I en storstilt seremoni på Bjørnsonhuset la 115 nye nordmenn troskapsløfte til Norge. Blant dem var 21 nye moldensere.


Gilles Dossou-Gouin ga ut flere bøker på norsk, blant dem Å bestå (Poèmes – Norvège) 2008, En fremmed i Hustadvika (Cappelen-Damm, Oslo Mai 2010) og Tunge nøkler rasler (2013). Han deltok også i flere antologier, og ga ut litteratur på fransk. I 2014 ble han nominert til Innflytterprisen i Molde, og han var aktiv sanger i Fuglset mannskor. Han var også vararepresentant for Høyre i kommunestyret i Molde.

Etter lang tid sykdom døde Gilles Dossou-Gouin fredag 30. september, 59 år gammel.

Fra Hege Newht Nouri, generalsekretær i Norske PEN, har vi mottatt dette minneordet.

Farvel til en Romsdalspoet fra Benin

Det er med sorg vi fikk nyheten om at Gilles Dossou-Gouin sovnet inn etter lang tid sykdom fredag 30. september, kun 59 år gammel.

Gilles kom til Molde som byens første fribyforfatter i 2005. Han landet en regntung augustdag på Årø sammen med sin kone Simone og sønnene Axel og Steve. I hjemlandet Benin var han forfulgt fordi han skrev tekster som myndighetene ikke likte. For tekstene sine ble han fengslet og banket opp. Gilles klarte å flykte fra Benin og kom seg etter mye strev og med god hjelp fra Norsk PENs leder Kjell Olaf Jensen til Norge og Molde. Molde, byen han raskt knyttet til sitt hjerte. Han la sin elsk på naturen i Romsdalen og skrev en diktsamling om Hustadvika.

I løpet av sine seks første måneder i Molde skrev Gilles imponerende 1500 sider: dramatikk, poesi, noveller – det flommet over av skriveglede og energi når han omsider fikk anledning til å skrive fritt. Gilles utga sin første diktsamling i Norge i 2008, Å bestå, siden utga han En fremmed i Hustadvika i 2010, Tunge nøkler rasler i 2013, og diktmusikkprosjektet Å hvile et annet blikk i 2014.

Gilles ga en stemme til de stemmeløse forfatterne som blir forfulgt verden over. Nå har stemmen stilnet for godt. Vi lyser fred over hans minne.

Hege Newth Nouri, generalsekretær, Norsk PEN