En av verdens raskeste banebiler skal filmes i Trollstigen

Mandag og tirsdag blir Trollstigen periodevis stengt på grunn av filming av en elektrisk racing-bil.

Sprek doning Den elektriske racing-bilen «Gnist» blir å se i Trollstigen i dag og i morgen. Vegen vil være periodevis stengt under filmingen.  Foto: FSG / Stephanie Bergan

Fornøyd gjeng Revolve NTNU har oppnådd svært gode resultater i Formula Student de siste årene.  Foto: Revolve

Nyheter

Totalt 15 personer skal i sving for å filme den elektriske banebilen «Gnist» i Trollstigen mandag og tirsdag.

Bilen, som er en av de absolutt råeste av sitt slag, er utviklet og bygd av ingeniørstudenter ved NTNU i Trondheim. Den gjør 0–100 på cirka to sekund, veier 175 kilo og har 190 hestekrefter.

Internasjonal konkurranse

Revolve NTNU, gruppa som har produsert bilen, består av rundt 50 ingeniørstudenter. De bruker fritida til prosjektet og deltar i konkurrensen Formula Student, som er verdens største motorsportsarrangement og ingeniørkonkurranse for studenter.

– Vi bygger en ny bil hvert år. Det tas opp nye studenter til gruppa hver høst – men noen av studentene har vært med også tidligere år. Det er viktig å ha med noen med erfaring, forteller Bjørn Gjertsen i Revolve NTNU.

I konkurransen utfordres ingeniørstudentene til å designe, bygge og konkurrere med en enseters racing-bil i løpet av ett år. Bilen dømmes etter fart, akselerasjon, styreegenskaper og utholdenhet i en rekke tidstester. I tillegg må de svare for design, kostnader og forretningsplan, skriver Teknisk Ukeblad.

Helt i toppen

Revolve NTNU har oppnådd svært gode resultater i Formula Student de siste årene. I fjor fikk de blant annet en fjerdeplass i et løp i Østerrike med 42 deltakende lag. I år har de konkurrert mot 106 andre lag. Sammenlagt i akselerasjonstestene kom de på en sjetteplass og de kom på fjerdeplass i design.

– Det at vi bygger ny bil hvert år er en del av konkurransen. Men vi prøver sjølsagt å overføre så mye erfaring som mulig fra tidligere, sier Gjertsen.

Han forteller at gruppa alltid er i utvikling.

– Det skjer hele tida noe nytt. I 2011 bygde vi en bensinbil. Deretter har vi bygd tre elbiler, den første var Norges aller første elektriske racing-bil. Vi har nå laget en med firehjulsdrift. Dette er Skandinavias første elektriske bil med drift på fire hjul. Alle komponenter er designet på nytt.

To filmprosjekt i Trollstigen

Gjertsen forteller at opptakene mandag og tirsdag skal brukes i to forskjellige sammenhenger.

– Vi skal filme en episode med Mount Media og Jan Erik Larsen – de som før laget Broom. Dette skal publiseres av Skandiabanken på nett. Vi skal også lage en promofilm til prosjektet vårt, for å vise fram teknologien bak bilen og hvor rått dette studentprosjektet egentlig er. Dette skal være en generell film som skal kunne brukes opp mot sponsorer og andre, og også for å rekruttere nye medlemmer til prosjektet, sier Gjertsen.

Du kan se videoer av de tidligere bilene deres på Youtube her.

Du kan også lese mer om «Gnist» i Universitetsavisas artikkel om den fra mai i år.

I forbindelse med filmingen vil deler av Trollstigen bli stengt i perioder på inntil ti minutt mandag fra klokka 09 til 18 og tirsdag fra 09 til 15, melder Vegvesenet.