Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) er langt fra stresset over at Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane nå forhandler om intensjonsavtale om en stor-region.

- Man må være historieløs om man kjøper dette som en ferdig løsning. Det er ikke lenge siden alle kommuner satt sammen og forhandlet fram avtaler som aldri blir noe av. Slik går det med denne også, sier Aasen til Rbnett.

Vil ikke til Bergen

Han viser til at Stavanger Aftenblad på lederplass sterkt advarer mot å gå sammen i en ny region og la Bergen bli regionhovedstaden.

- Rogaland har kraftsentre som Stavanger, Sandnes og Sola. Haugesund har flørtet nordover tidligere, men jeg tror ikke de heller vil bli med på dette, sier Aasen som har fått kritikk sørfra for at han ikke vil la Sunnmøre gå sørover i en slik Vestland-region. Han mener Hordaland ikke nødvendigvis blir sterkere om de bare får med seg Sogn og Fjordane.

- Hva med å se nordover?

- Jeg tror nok at et sammenslått Trøndelag blir en realitet. Vi har vært i forhandlingsmøte med Trøndelag, men det er helt klart at Nord-Trøndelag ikke ønsker å ha oss med. Og vi ønsker at Møre og Romsdal skal forbli eget fylke. Derfor ble det et kort møte.

Nord-Trøndelag bestemmer

Trøndelagsfylkene har diskutert sammenslåing siden 2004, og nå har Nord-Trøndelag klart å få til en bra avtale med Sør-Trøndelag. Den vil de ikke risikere å miste. Nå får de fylkesadministrasjonen i Steinkjer.

- Den er det slett ikke sikkert at de får dersom f.eks. Nordmøre skulle bli en del av Trøndelag. Det er kjøttvekta som rår, sier Aasen som viser til at Senterpartiet som står meget sterkt i Nord-Trøndelag er meget skeptisk til sammenslåingen. Men avtalen som er forhandlet fram, er såpass sterk at også Sp sitter stille i båten.

- Flere agendaer i baklomma

Fylkesordføreren mener at mange av de som snakker om å la Nordmøre bli en del av Trøndelag har flere agendaer i baklomma enn bare kommunereformen.

- Mange nordmøringer føler slektskap med trønderne, og det skal jeg ikke ta fra dem. Men vi må innse at det er Nord-Trøndelag som sitter på nøkkelen her. Jeg så at det ble gjort et nummer av at orkdalingene ville ha med Nordmøre. Det skulle bare mangle. Det hadde vært mer oppsiktsvekkende om de sa at de ikke ville ha dem med.

- Hvordan tror du kartet ser ut om 10-15 år?

- Den dagen Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet blir enige, vil vi få bare to forvaltningsnivå i Norge. Både H og Frp har programfestet dette, og da Ap diskuterte spørsmålet, var partiet omtrent delt på midten. Hvis dette blir bestemt, vil vi få Stortinget - og færre store kommuner. Ingen fylkeskommuner eller store regioner. Om 10-15 år vil politikerne se tilbake på den mislykka kommunereformen i 2016 og bestemme seg for en mer udemokratisk reform. Da vil Stortinget tegne kommunekartet rundt byene som er store nok, tror Jon Aasen.