Fjellet Veslemannen i Romsdalen har i løpet av de to siste åra sunket mer enn verdens raskeste mann, Ursain Bolt, er høy. Bolt er 193 centimeter høy. Veslemannen har sunket mer enn to meter.

Beveger seg ut og ned

– Veslemannen beveger seg nok ikke like raskt som friidrettsstjerna Bolt. Men jeg kan bekrefte at siden vi startet målingene i 2014, har fjellet beveget seg mellom 2,0 meter og 2,5 meter. Bevegelsene går både i horisontal retning og i vertikal retning, sier sjefgeolog Lars Blikra i NVE til Romsdals Budstikke.

Mens bevegelsene i det store fjellmassivet Mannen er målt til rundt to centimeter i året oppe på toppen av platået, er Veslemannen langt hissigere i bevegelsene.

I løpet av forrige uke, med uvanlig store nedbørsmengder, målte geologene bevegelser på opptil 10 centimeter i døgnet.

Roligere i fjellet nå

Et fjellskred fra Veslemannen lar vente på seg.

– Risikoen for skred er senket fra faregrad rød til faregrad gul. Da nedbøren økte forrige uke, vurderte vi risikoen for et skred som såpass stor at faregraden ble satt til rødt. Målingene viser at det nå er langt mindre bevegelser i fjellet ved Veslemannen, forklarer Lars Blikra.

– Hvor mye mer kan fjellet flytte på seg før steinmasser raser ned?

– Det er nøkkelspørsmålet. Området Veslemannen ligger på, er på nærmere 1.200 meters høyde. Det er bratt nedenfor Veslemannen. Å finne grensa for hvor mye fjellet kan bevege seg før det utløses er skred, er vanskelig. Beveger fjellet seg én meter til, er det ikke sikkert de øvre delene av fjellet klarer å holde, sier geolog Blikra.

Geologene har sett at bevegelsene i fjellet vanligvis øker jo lengre utover høsten man kommer. Det var situasjonen da NVE seinhøstes i 2014 mente et fjellskred fra Veslemannen var nært forestående. Men nærmere jul i 2014 roet bevegelsene i fjellet seg.

Sjefgeolog Lars Blikra forteller at NVE følger nøye med på bevegelsene i fjellet, og er forberedt på at en våt høst kan sette ny fart i fjellet.

– Hvor mye mer fjellet kan beveget seg før det utløses et skred, er vanskelig å finne svar på, sier geolog Lars Blikra i NVE. Foto: NTB scanpix