På bakgrunn av de store bevegelsene og usikkerhetene om utløsing av et større skred fra Veslemannen, har NVE funnet det riktig å heve farenivået til rødt. Det skriver NVE på sine hjemmesider tirsdag. Befolkningen under det skredutsatte fjellområdet blir nå evakuert.

Ferdselsforbud

- NVE har hevet farenivået til rødt og da må området evakueres. Det vil også etter hvert bli innført et ferdselsforbud i området. Både evakueringen og ferdselsforbudet er det politiet som har ansvaret for, sier ordfører i Rauma Lars Olav Hustad til Rbnett.

Beredskapsledelsen i Rauma har tirsdag vært samlet på rådhuset i Åndalsnes for å orientere seg om situasjonen. De har via telefon vært i kontakt med beboerne under Veslemannen. Trolig blir det ikke noe møte med de evakuerte tirsdag.

- Vi har fått god oversikt. Vi har jo vært gjennom dette før, men skal likevel være på tå hev, sier Hustad.

Sivilforsvaret og politi på plass

- Vi er på stedet nå, og i tillegg er Sivilforsvaret kalt inn for å bistå med evakuering av folk og dyr, forteller operasjonsleder Frode Gjøsund til Rbnett.

- Alle ønsker at det skal rase

Faren for skred gjør at tre husstander er evakuert. I de tre husene bor det til sammen ni personer. På grunn av ferie er det bare fem som for øyeblikket befinner seg i området, opplyser ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, til NTB.

– De evakuerte tar situasjonen med stor ro, men er oppgitt over at det skjer nok en gang, sier Hustad.

Han sier de evakuerte skal tilbringe natten hos familie og venner og at kommunen har kontroll på dem som er evakuert. På spørsmål om hva han tenker om situasjonen svarer Hustad at de forholder seg til fakta, men sier at alle ønsker at fjellet skal falle.

– Inkludert de evakuerte. Nå venter vi bare på at naturen skal ordne opp, sier ordføreren

Raumabanen er stengt mellom Dombås og Åndalsnes, og det går busser i stedet. Bilvegen gjennom Romsdalen er åpen.

Aktivt parti

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Den mest aktive delen har forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Sesongmessige variasjoner

Det er store sesongmessige variasjoner i bevegelsene i Veslemannen.

Både i år og i fjor hadde hastigheten et sesongmessig minimum i begynnelsen av mai, i underkant av 0,1 milimeter per døgn.

Etter dette har hastigheten økt, men også variert utover sommeren, med en typisk hastighet mellom 1 og 2 centimeter.

Økt hastighet skyldes mye nedbør

Tirsdag morgen begynte hastigheten å øke utover dette.

NVE skriver at de siste to timene viser summen av to ekstensometre en samlet bevegelse på 5,7 millimeter i den øvre mest aktive delen, noe som tilsvarer nesten 7 centimeter over ett døgn.

Denne økte hastigheten skydes at det har kommet 18 milimeter med regn de siste seks timene på Mannen.

«Erfaringene viser dessuten at hastigheten øker med en forsinkelse på et halvt døgn etter nedbøren. Ut fra nedbøren som er kommet de siste timene, og det som er meldt fremover, forventer vi en ytterligere økning av hastigheten de kommende timene. Dette kan utvikle seg til et skred. Vi er usikre på hvor store deler av Veslemannen dette vil omfatte - om det avgrenses til den mest aktive delen, eller om det vil kunne utløse et vesentlig større skred», skriver NVE.