Videoen av Atlanterhavsvegen er sett 100 millioner ganger

- Den har levd sitt eget liv. Nå er vi oppe i 100 millioner tror jeg, sier filmskaperen.

Sett av millioner Videoen som Heine Schjølberg laget dagen etter stormen Dagmar er sett av snart 100 millioner på nettet.

Nyheter

Naturbilder og opplevelser i vårt distrikt får mye oppmerksomhet, men det er ikke alltid glansbildene i solskinn som får mest. Uvær kan også fange interessen i utlandet.

100 millioner klikk

For snart fem år siden dro Heine Schjølberg fra Kristiansund ut på Atlanterhavsvegen for å filme bølgene dagen etter orkanen Dagmar. Det var godt med vær langs vegstrekningen også dagen derpå. I romjula 2011 klipte Heine sammen en video som ble lagt ut på Youtube, og siden har den levd sitt eget liv. I slutten av juni ble videoen plukket opp av det spanske nettstedet Miscuriosidades.com, som la ut klippet på sin Facebook-side. På en litt over en halv måned har videoen blitt vist nesten 33 millioner (!) ganger.

- Jøss! sier Heine til Rbnett når vi ringer søndag morgen.

- Det er jo fantastisk. Jeg har lagt merke til en del avleggere rundt om på nettet, nå i vår tror jeg vi var kommet opp i 60-70 millioner visninger på de forskjellige avleggerne. Med dette er vi jo oppe i 100 millioner treff.

Du kan se originalen på Youtube eller øverst i saka - her har videoen over seks millioner klikk.

Første private video

- Så du for deg dette dagen du dro ut for å filme på Atlanterhavsvegen?

- Nei. Ikke i det hele tatt. Dette var første gangen jeg la ut noe på Youtube jeg hadde laget i privat sammenheng. Jeg skulle bare ut og se på bølgene og været, og så snekret jeg sammen dette i romjula. Jeg tenkte det ville bli artig å se om den fikk noen treff.

- Det var blink på første forsøk!

- Ja, jeg har ikke turt å prøve meg på noen oppfølger.

- Hvordan ble den bygd?

Det spanske nettsidet har lagt kommentarer på videoen og ved hjelp av Google translate finner vi ut at «verdens farligste veg» vekker både beundring og litt frykt.

- Om du tørr å krysse over får du se et vakkert landskap, heter det i videoen.

- Det vi ikke kan forstå er hvordan vegen ble bygd. Arbeiderne kan virkelig ikke ha hatt det bra.

- Eget liv

Dette er langt fra første gangen videoen har blitt plukket opp i utlandet. I 2012 kunne Tidens Krav melde at videoen hadde blitt plukket opp av et arabisk nettsted og utstyrt med en arabisk bønn. Denne versjonen fikk også flere millioner klikk.

- Sønnen min setter seg av og til ned og søker på nettet. «Nå fant jeg en til» roper han. Da er den plukket opp på et nytt sted, til slutt har det blitt 10 millioner visninger her, fem til der og 20 her, forteller Heine.

- Den har levd sitt eget liv. Jeg hører av og til fra folk jeg kjenner at venner de har i utlandet har sett videoen og tipset dem om den.