Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hever farenivået for Veslemannen i Rauma kommune til moderat/gult nivå. Veslemannen er et lokalt, aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Gult nivå

Hastigheten har økt og ligger nå på rundt 9 mm per døgn for det mindre området av Mannen, men vi er fortsatt et stykke unna bevegelsene som førte til at fjellets naboer måtte evakueres i fjor høst.

- Vi er fortsatt bare på gult nivå. Når bevegelsene var oppe i 5-6 centimeter per døgn i fjor var vi på rødt nivå (ekstrem fare red.anm.). Der er vi ikke nå, forteller geolog Einar Anda i NVE til Rbnett fredag kveld.

- Samme tendensene

- Hva er det som nå fører til økt bevegelse i fjellet?

- Vi ser de samme tendensene som i fjor. Opptining av djup frost og tele fører til at bevegelsene øker. I tillegg siger smeltevann gradvis ned i grunnen.

De øvrige delene av fjellpartiet har hatt en mindre økning i hastigheten, men dersom området med forhøyet hastighet utvikler et skred, kan dette trigge et større skred. På bakgrunn av dette hever NVE farenivået for Veslemannen til moderat/gult nivå. Farenivået gult er nummer to på en skala med fire nivå: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød) fare.

- Vi følger nå med på utviklingen. I fjor så vi at fjellpartiet blir mer og mer ustabilt utover sommeren og høsten. Dette er en sesongbasert økning. I tillegg vil værforhold, i første rekke regn, kunne føre til at bevegelsene øker, sier Anda.