Du snakker om klasseforskjell! Eller klasseskille, for den saks skyld. Avgangsklassen på Isfjorden skole må være helt unik også i landssammenheng. Større kjønnsmessig ubalanse skal man lete lenge etter. Det er altså 24 gutter i ei klasse med 26 elever. Det er med andre ord over 92 prosent gutter i klassen som nå takker for seg på den nye skole. Til høsten blir de ungdomsskoleelever på Åndalsnes.

Spesielt og rart

– Det er veldig spesielt og veldig rart, men etter så mange år sammen med nesten bare gutter er vi vant til det. Samtidig skal det bli godt å begynne i ei ny klasse på ungdomsskolen, der det blir veldig mange flere jenter. Vi var tre jenter i klassen vår fram til 5. trinnet, men så var det ei som flyttet. Det er nok ikke helt normalt med ei klasse der det nesten ikke er jenter, men vi har klart oss godt, ler Lene Holm Moa og Sarah Hoem Aarsbog.

Vi møtte dem utenfor flunkende nye Isfjorden skole fredag ettermiddag. Da hadde sjuendeklassen vært på ekspedisjon til Brøstesaga. Det er mye kos og trivsel i skolen i disse dager.

Fordeler og ulemper

Lone og Sarah ser både fordeler og ulemper med at de er de eneste jentene i ei stor sjuendeklasse.

– Det er jo ikke slik at vi ikke er sammen med andre jenter på skolen. Vi har venninner i lavere trinn. Men det er klart vi gjerne skulle hatt flere jenter i klassen, det hadde blitt bedre balanse da. Gutter kan være litt irriterende av og til, og de kan sjefe litt mye når de har så stort flertall, sier 12-åringene.

– Men vi slipper også alt jentedramaet, det er noe av det verste som er. Guttene slåss jo ganske ofte, men de blir fort venner igjen, sier Sarah.

Luksusproblem

De sier at de ofte har fått høre fra guttene at det er forskjellsbehandling siden jentene er så få, men slik er det ikke, understreker Lone og Sarah., som iallfall har hatt et luksusproblem i forhold til å ha nok kjekke gutter å velge blant.

– Alt i alt vil vi si at det har vært veldig trivelige skoleår her i Isfjorden. I begynnelsen tenkte vi at dette var veldig spesielt, men nå tenker vi nesten ikke over guttedominansen. De er stort sett snille og greie, ler Lone og Sarah.

Sjur Merlid (13) og Erlend Heggem Høgset (12) synes det er helt OK å være i ekstremt flertall. De erkjenner at guttene ofte har fått viljen sin når det skal velges film og underholdning, for eksempel i matfriminuttene.

–Det er guttesjangeren som bestemmer. Vi er jo i klart flertall. Samtidig tror jeg ikke Lone og Sarah er så veldig preget av guttedominansen, de er fortsatt veldig jentete, ler Sjur.

– I begynnelsen var det veldig rart at det nesten ikke var jenter i klassen. Nå tenker vi ikke over det lenger. Lone og Sarah bruker alltid å få være sammen når det velges grupper. Nå blir det nye klasser på Åndalsnes, og det blir bra med flere jenter! Fastslår Erlend.

18 år

Klassestyrer Jone Ree har vært lærer i 18 år, men har aldri opplevd maken til kjønnsubalanse.

– Det er veldig spesielt. Og veldig merkelig. 24 gutter og bare to jenter, det er nok ikke mange klasser i landet som er sammensatt på den måten. Jeg har aldri opplevd noe i nærheten i mine 18 år som lærer. Men det er naturen som har styrt dette, ler Jone, som også ser noen fordeler med guttedominansen.

– Jeg har nok sluppet unna en del diskusjoner. Jeg gir klar beskjed, og sånn blir det. Jenter er litt «ja, men…», ler Jone.

Vemodig

Han tror guttene i klassen nå har godt av å komme i et mer likestilt klassemiljø.

– Det er jo ikke helt akklimatisert til jenter. Det trenger de å bli i den alderen de nå er i, humrer han.

De fleste av guttene er aktive fotballspillere i Isfjorden IL. Det er greie gutter og greie jenter i klassen, så rogalendingen Jone Ree kommer til å savne hele bølingen.

– Det blir veldig vemodig. Dette er en kjempegjeng!