Søknadene ble liggende

Lensmann i Averøy, Stig Lyngstad, synes dette er dumt, men mener det er feil at hans kollega i Rauma har blitt syndebukken.

– Det er klart at reiselivsbransjen ønsker å få til dette, fordi det gir god markedsføring, og vi i politiet er jo klar over hvor fantastisk natur vi har her. Vi bor jo her, sier Lyngstad til Romsdals Budstikke.

Han forteller at søknadene fra Top Gear-teamet kom i god tid, men at de – av en eller annen grunn – ikke ble behandlet av ledelsen i politiet. Fredag 27. mai, dagen før innspillingen skulle starte, purret de norske samarbeidspartnerne til Top Gear for å få svar.

Kompliserte regler

– Vi hadde mye dialog, Andreas og jeg denne dagen. Vi sto sammen om dette, men det ble for hektisk.

Lyngstad forteller at lovverket krever at søknadene skal være inne seinest tre uker i forkant av arrangementet. Det var de, men de ble altså ikke tatt tak i.

– Det viste seg at det var problemer med intern flyt, og dette hadde altså ikke blitt vurdert.

Vil ha svar

– Når dette skulle gjøres seint en fredag kveld, så ble det vanskelig. Vi rakk det ikke, enkelt og greit, forteller Lyngstad.

Nå vil han ha klare retningslinjer dersom dette skulle skje igjen.

– Hvem har ansvaret hvis det skjer ei ulykke etter at fartsgrensene blir midlertidig opphevet?

– Det er lisensierte sjåfører det er snakk om her, og Norges Bilsportforbund har et eget regelverk rundt dette. Det er disse reglene som gjelder når det er rally-konkurranser rundt om i landet, og da er det arrangøren som har ansvaret. Lisensene sørger for at de er forsikret både for sjåfører, kjøretøy og tredjeperson. De er også pliktig å stille med brannsikring og bergingsmannskap. Men når det ikke er konkurranse, så er det litt annerledes. Da er spørsmålet om det er organisert trening. Og det er her vi trenger ei juridisk vurdering. Alle lisensene var i orden for Top Gear. Men vi fant ikke åpning for å kjøre over fartsgrensene siden det ikke var konkurransekjøring.

Håper på løsning

Averøy-lensmannen håper det kan løse seg og at Top Gear-teamet kommer tilbake.

– Vi hadde gode intensjoner om å få det til. Nå må vi få til gode løsninger og få en felles forståelse for dette. Jeg vil tro at Top Gear kommer tilbake, avslutter han.