Trønderjenta Aud Marie Bergdal jobber i nærbutikken, sitter i Vestnes formannskap og er aktiv i Tresfjord bygdekvinnelag.

Nå blir hun hedret med Bygdekvinnelagets kvinnestipend for 2016 på 40.000 kroner. Stipendet ble delt ut på årsmøtet til Norges Bygdekvinnelag i Lyngdal fredag.

– Formålet med vårt kvinnestipend er å støtte kvinner som gjør en ekstra innsats for aktive bygdemiljø. Stipendet går til sosiale, kulturelle og/eller økonomisk rettete tiltak som utgjør en positiv forskjell for bygda og lokalsamfunnet, sier generalsekretær Helle Cecilie Bergem i Norges Bygdekvinnelag.

Møteplass

Stipendet skal Bergdal og de andre ildsjelene i Tresfjord bruke til å åpne museumskafé. Målet er at kafeen skal være en sosial og kulturell møteplass i Tresfjord.

I fjor høst åpnet Tresfjordbrua. Frykten har vært at trafikken som tidligere gikk innom bygda, skal forsvinne. Det vil føre til færre turister og tap av inntekter. Noe måtte gjøres.

Kafé på museet

– Vi har et museum som ikke er særlig mye i bruk. Det er eid av en privat stiftelse med lite penger, forklarer Aud Marie Bergdal.

Museumsstyret ga full støtte til planene, og stilte et lokale gratis til rådighet for kafédrift.

– Løa er allerede innredet med bord og stoler, men trenger litt finpuss til servering og drift, forteller prisvinneren. I sommer blir det enkel servering ved spesielle anledninger, til neste år skal kafeen være åpen i helgene om sommeren. Prispenger går til utstyr og reklame. Bygdekvinnelaget skal stå for driften.

– Vi ønsker å ha et aktivt museum med arrangement resten av året også, som strikkekafé, kurs og diverse temakvelder som standup og lygarkvelder. Vi tenker også å invitere inn foredragsholdere, forteller Aud Marie Bergdal. Hun er svært glad for prisen, og forteller at facebook-meldinger med gratulasjoner har rent inn. Fredag kveld var det festmiddag med 140 deltakere fra hele landet.

Ny paviljong

Søndag ble den nye musikkpaviljongen åpnet på museumstomta. Den er finansiert med midler samlet inn av Tresfjord museum, Tresfjord bygdekvinnelag og Tresfjord idrettslag, og er bygd på dugnad.

– Med åpningen av musikkpaviljongen sier vi skikkelig ifra at sommersesongen starter på museet, sier Aud Marie Bergdal.

Drømmen i framtida er å bruke kafeen til å markedsføre lokalmat som Ridderosten og lokale kunstnere.