– Russen er kjent for å velge dagsaktuelle tema til innslaget i borgertoget. Vi var innom flere forslag, blant annet kommunereform og sjukehus, men falt alltid tilbake på det flerkulturelle temaet vi til slutt valgte å gå for. Det var det som føltes mest rett, sier togsjef Thea Gjøra Mathisen.

Positivt budskap

Russepresident Hanna Fylling Ellingseter sier at slagordet lyder som følger: Ja til et flerkulturelt samfunn.

– Vi står for mangfold og åpenhet, og ønsker alle velkommen uansett bakgrunn, religion og nasjon. Vår generasjon er åpen for forandring, og har lett for å tilpasse oss nye kulturer. Vi er imøtekommende, og ikke så fordomsfulle. Det er fint å kunne vise vårt standpunkt for neste generasjon, men også for de eldre som kanskje har litt å lære av oss.

Økonomisjef Synne Cecilie Bue sier at flyktningkrisen er et tema som engasjerer og berører alle. For russen er det veldig viktig å ha et positivt budskap i toget.

– Sjøl om flyktningkrisen er et alvorlig tema, skal det absolutt ikke være et trist tog. Det skal være liv og feiring av det flerkulturelle Norge. Det kommer mye godt ut av et slikt samfunn, og det er det vi vil belyse.

Venter reaksjoner

Bue sier at de er forberedt på reaksjoner.

– Det er alltid noen som reagerer, uansett valg av tema. Responsen fra medruss, foreldre og bekjente har vært overveldende positivt. Om det blir like godt mottatt av alle, er vanskelig å si. Alle skal få mene akkurat det de vil, men vi står fullt og helt inne for innslaget.

Beste innslag to år på rad

I 2014 ble russen kåret til årets innslag i borgertoget, etter at de stilte opp med regnbuefarger og bannere som støttet homofil vigsel i kirka. I fjor tok de et tydelig standpunkt i viktige verdispørsmål, som kjønnsdiskriminering. Også da stakk russen av med beste innslag.

– Det er en fin tradisjon at russen velger dagsaktuelle tema. Borgertoget er en feiring av at russetida er over, men det er også en mulighet til å vise hva vår generasjon står for, sier Mathisen.

Viktig støtte

Da årets tema var bestemt, tok russen kontakt med Flyktningtjenesten i Molde.

– De er veldig glad for valg av tema, og støtter oss fullt ut. De jobber med dette daglig, så et samarbeid med andre som også kan formidle budskap og hjelpe til med integrering er positivt. Vi har hele tida vært åpen om utførelsen, og det er betryggende å ha deres støtte i ryggen, sier Bue.

Deltar i toget

Onsdag var hun og Mathisen på besøk hos Molde voksenopplæringssenter.

– Vi inviterte alle til å delta i toget, og det var veldig mange som meldte interesse. De synes det er gøy å få være med i en norsk tradisjon, og noen ville til og med låne russedress. Det er ingen tvil om at det blir et stort tog, sier Mathisen.

Ellingseter påpeker at 17. mai er Norge sin dag, og at russen ikke ønsker å forandre på dette.

– Akkurat i dette toget føler vi likevel at vi har litt mer spillerom. Et borgertog skal vise borgerne i byen, og det er ikke bare nordmenn. Det at innvandrerne skal flagge med egne flagg har ingenting med selve nasjonaldagen å gjøre.

Prikken over i-en

Russepresidenten sier at russetida hittil har vært veldig vellykket.

– Det har selvfølgelig skjedd enkelthendelser som ikke har vært fullt så bra, men ingen har vært ute etter å ta oss. Hvis vi ikke har ryddet ordentlig opp etter oss i Jensgurilia, har vi fått tekstmeldinger fra naboer som gir beskjed om dette. Det at de går direkte til oss som er ansvarlig for det, og ikke rett til media, setter vi stor pris på, sier Ellingseter, som skryter av årets kull:

– Alle har gått veldig godt sammen, og det har resultert i få uheldige hendelser. Folk har vært innstilt på å ha det gøy, og ingen har vært ute etter å lage bråk. Vi har funnet på flere aktiviteter sammen, både med og uten alkohol, og fått til et fint fellesskap mellom skolene.

– Det samholdet som alle snakker om i russetida har virkelig vært på plass i år. Både når det gjelder orden og regler, men også fyll og fanteri. Det tror jeg er en god kombinasjon, legger Mathisen til.

Nå håper jentene at innslaget i tirsdagens borgertog blir prikken over i-en på det de oppsummerer som en vellykket russetid.

– Vi håper folk forstår meningen bak budskapet, og at det blir et innslag med masse liv. Vi er litt lei av å fistpumpe etter russefeiringen, så kanskje vi skal få flyktningene til å lære oss noen kulturelle danser.