Oppfordrer folk til å støtte Oskar Sylte

Innlegg om å stå opp for Sylte-brusen går viralt på Facebook.

Arkivfoto Oskar Sylte.   Foto: Harald Sæterøy

Nyheter

«I går kveld hadde jeg en opplevelse som fikk meg til å tenke litt - for én gangs skyld...»

Slik begynner Facebook-innlegget til Arne Rusten Syltevig, lærer ved Romsdal videregående skole. Syltevig skriver at han var vitne til en yrkessjåfør som ville kjøpe seg en halvliter ananasbrus på Shell på Bolsønes.

«Til betjeningen sier han såpass høyt at alle får det med seg: Har dere ikke ananasbrus - og ikke noe Syltebrus i det hele tatt? De hadde riktignok et par litersflasker som så mer ut til å være et restlager. I mangel av andre åpne salgssteder, så det ut for at han valgte den store flasken med ananas.»

Må være på vakt

Etter denne hendelsen har Syltevig gjort seg noen tanker omkring utvalget av mineralvann hos de ulike aktørene som tilbyr dette.

«Bensinstasjoner, restauranter, kiosker og dagligvarebutikker. De fleste har allerede merket seg hvordan dette "spillet" har fungert i restaurantbransjen, der vi enten får produkter som tilhører Coca Cola eller Pepsi. Nå som Syltes tette samarbeid med sistnevnte er over, så lurer jeg på om ananas-, pære-, bringebær- og sitronbrusen skal forsvinne fra utvalget der vi som forbrukere har det siste og avgjørende ordet?»

Videre skriver Syltevig at det er naturlig å spørre seg om vi benytter oss av denne makten, og hvordan vi eventuelt kan gjøre det. Han mener vi bør være på vakt dersom vi vil beholde det han beskriver som «særegne produkter som har blitt som ikoner å regne for vår region».

Flere hundre viser sin støtte

Han oppfordrer til å følge yrkessjåførens eksempel ved å primært handle på steder der det tilbys et bredt utvalg av Sylte-produkter.

«Står vi foran brusskapet og skulle være i tvil om hvilken sort vi skal velge i dag, så velger vi en Syltebrus!»

Lørdag kveld har innlegget fått over 400 likerklikk, blitt delt nesten 1200 ganger og fått flere kommentarer.

«Enig, Arne! Vi må ta vare på det vi produserer lokalt! Viktig for Molde og omegn! Brus er bare et eksempel...», skriver en.

«Enig. Støtt det lokale næringsliv. Vi må ikke sage av greinen vi sitter på!», skriver en annen.

- Betyr mye

Oskar Dag Sylte sr sier til Rbnett at han blir ydmyk og ærbødig av det lokale engasjementet.

- Det betyr mye å få støtte i det som er den tøffeste tiden i bedriftens historie. Helt siden oppstarten i 1929 har det gått én vei, til glede for både bedriften, ansatte, byen og regionen. Nå er vi inne i en ny og ukjent situasjon, hvor vi er nødt til å halvere antall ansatte. Det at Arne Rusten Syltevig engasjerer seg og reflekterer rundt hva som faktisk kan skje, er bare å applaudere, sier Sylte sr.

- Det er viktig at ikke bare enkeltpersoner, men også kommunale og fylkeskommunale organer rundt oss, får øynene opp for dette, legger han til.


Dramatisk for Sylte-ansatte

40 av 80 mister jobben etter Ringnes-brudd.

 

Kvalitet først

Sylte sier at i dagens samfunn har forbrukeren all makt, hvis de ønsker å bruke den.

- For noen bedrifter er det pris som bestemmer, og produktet kommer i andre rekke. Vi i Oskar Sylte er tjent med at gode kvalitetsprodukter varer lengst. Vi vil ha produkter som forbrukerne synes det er verdt å ta vare på.

- Tro på at framtiden blir hyggelig

Han legger likevel ikke skjul på at det er tøft å drive brusfabrikk i 2016.

- Da jeg vokste opp var det rundt 18 brusfabrikker i området. Nå er det bare vi igjen, og vi har ingen lokale konkurrenter. Før hadde vi 1000 kunder. Nå har vi vesentlig færre. For oss som ikke har så bredt produktspekter, er det ekstra tøft. Vi må ut å selge i det ganske land, men dette har vi hatt suksess med, sier Sylte sr. Han fortsetter:

- Vi er vant til å jobbe hardt. Nå må vi bare stramme inn beltereima to hakk, og stå på videre. Det er tragisk at vi må si opp såpass mange, men hvis flere tenker som Syltevig har jeg tro på at framtiden blir hyggelig og at vi får flere ansatte på sikt.