Sandøy skiftet totalt syn på 1. mai

I 2009: Ville avskaffe 1. mai som høytidsdag. I dag: Gratulerer med dagen! Les hvorfor.

Blindsone: - Jeg tror mange som ikke har vokst opp i arbeiderbevegelsen eller med 1. mai, har en blindsone, sier tidligere Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy. 1. mai utfordret han denne blindsonen med sitt "gratulerer med dagen!"  Foto: Richard Nergaard

Nyheter

Paul Joachim Sandøy fra Molde, tidligere Unge Høyre-leder, var krass da han for sju år siden gikk ut i Romsdals Budstikke og ville avskaffe 1. mai som offentlig høytidsdag. Den gangen sa han blant annet dette, som politisk rådgiver i Unge Høyre: 

"Arbeiderpartiet og venstresida må gjerne bruke 1. mai til å hylle seg selv, men da er det unødvendig at hele landet skal måtte ta fri."

Sandøy mente da at fridagen i stedet burde flyttes til 8. mai da Norge ble fri fra tysk okkupasjon. Fordi, som han sa:

"Offisielle helligdager skal representere nasjonalt samhold, ikke skape splittelse og uenighet. Dagen da fedrelandet ble frigjort fra tyranni fortoner seg dessuten som noe viktigere enn dagen da de fagforente i USA foreslo en felles internasjonal demonstrasjonsdag"

Har snudd tvert om

I dag var det imidlertid en refleksjon med motsatt innhold Sandøy la ut på sin Facebook-side. Budskapet var klart - med overskriften "Gratulerer med dagen!"

Her er hele innlegget, med de tankene Sandøy i dag har om den internasjonale Arbeidernes dag, 1. mai:

"Gratulerer med dagen!

Og en liten beskjed til deg (antageligvis ung og på høyresiden) som tenker å opponere sterkt og høylydt mot 1. mai som offentlig høytidsdag i dag, fra en som har gjort det selv:


Vil avskaffe 1. mai som fridag

Unge Høyre vil avskaffe 1. mai som offentlig fridag, og innføre 8. mai som fridag i stedet.

 

Husk at du ikke bare angriper LO, Ap, SV og sosialismen med Tjen Folket på slep. Du angriper også gamlegutta som har tatt på seg findressen og går i toget med flagg og blanke øyne. Du angriper alle som føler seg som arbeidere og ser på denne dagen som en anerkjennelse av dem (og selv om du ikke skulle definere deg selv som arbeider, fortjener de din respekt). Mange kan til og med forstå deg som om du angriper fremveksten av viktige rettigheter for arbeidstakere i et sivilisert samfunn med et anstendig og produktivt arbeidsliv (og som også høyresiden har vært med på å utvikle).

Så kan du godt velge å protestere likevel. Men da vet du i hvert fall hvordan det kan oppfattes, og du kan ta det med i helhetsvurderingen av hvordan du ønsker å fremstå og hvilke kamper du ønsker å kjempe.

Selv har jeg blitt tilhenger av 1. mai som offentlig høytidsdag. Jeg synes selvfølgelig det er synd at det veiver hammer og sigd på Youngstorget. Og jeg får litt avsmak av det sterke partipolitiske kjøret. Men at vi har en arbeidernes dag, med sitt historiske og kulturelle bakteppe, som anerkjennes ved at det er en offentlig høytidsdag, synes jeg er fint.

Det trenger ikke du å gjøre. Du kan mene at egentlig skulle vi hatt frigjøringsdagen 8. mai som offentlig høytidsdag i stedet. Men kanskje er det like greit å ta den kampen en annen dag. Og i hvert fall ikke forsøke å ødelegge dagen for dem som setter pris på den.

Eller kanskje du bare kan la det gå."

Utfordrer blindsoner

- Hvordan har reaksjonene vært på innlegget, Sandøy?

- Det har bare vært positive reaksjoner. Jeg tror mange som ikke har vokst opp i arbeiderbevegelsen eller med 1. mai, har en blindsone. Jeg forsøker å peke på litt av den blindsonden. Kanskje er det noen som får litt sånn aha-opplevelse, sier han til Rbnett på tampen av 1. mai.