Russen passer på

Russen tar forholdsregler mot voldtekt uka før de drar på landstreff i Halden.
Nyheter

Fredag hadde avgangselevene ved Molde videregående skole en annerledes lunsjpause i en fullsatt festsal. Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) holdt foredraget «sammen mot voldtekt» for å opplyse om at sikker sex betyr mer enn å bruke prevensjon.

Store mørketall

Totalt møter SMISO rundt 3000 russ ved videregående skoler i fylket i løpet av våren. SMISO er opptatt av at russen skal forstå hva å gi samtykke betyr, spesielt siden russeknutene ofte dreier seg om sex og rus.

– Den som tier samtykker ikke. 48 prosent av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med fest. En av ti blir voldtatt i løpet av livet, og omtrent 50 prosent blir voldtatt av jevnaldrende, sier vegleder hos SMISO, Kristin Austvik.

Men det er store mørketall. Mange velger å ikke anmelde forholdet fordi gjerningspersonen ofte er i samme omgangskrets.

– Festvoldtekt er noe som kan ramme alle. Den som blir utsatt for det kan være redd for å anmelde hendelsen av frykt for ikke å bli trodd. I tillegg kjenner de ofte gjerningspersonen, noe som blir ekstra belastende fordi de treffer personen i etterkant av voldtekten, sier Merete Nerland, vegleder ved SMISO.

Endre tankegang

Austvik og Nerland tror ingen planlegger å bli en overgriper.

– En person står ikke på badet og ordner seg før fest og tenker at de skal begå et overgrep. Jeg tror det handler om mangel på kunnskap om hva det å gi samtykke betyr. Et samtykke betyr noe helt annet klokka åtte om kvelden, enn det gjør hvis man er overstadig beruset klokka 02.00. En person må være ved bevissthet for å gi samtykke, sier Nerland.

SMISO-veglederne mener russetida er en unntakstilstand, hvor ungdommene fester og utagerer mer enn vanlig.

– Det er viktig at vi hjelper russen med å endre tankegang rundt det med samtykke. Derfor synes vi det er viktig å informere russen om hvordan de tar gode valg, gi russen handlingskompetanse og kunnskap. Det er også viktig for oss at de vet hvor vi holder til, skulle noe skje.

Skremmende

Fredagens foredrag var et samarbeid mellom SMISO, Sanitetsforeningen og russen sjøl. Det er avgangselevene som har markedsført og sørget for en stappfull festsal i lunsjpausen.

– Det er et veldig viktig tema. Vi er tar det opp både før, under og etter russetida. Det er skremmende å se hvor høg prosentandel festvoldtekter utgjør. Det må være helt forferdelig å bli utsatt for noe sånt. Vi bor i en liten by, og her får alle vite alt. Det må være forferdelig, sier leder for russestyret, Alida Vik.

Passe på

Sammen med «terrorsjef», Sara Midthaug Hellberg og PR-sjef Gabriel Brunvoll, tror hun at det er viktig å passe på hverandre og lese signal.

– Neste helg skal vi på landstreff med russ fra hele Norge, og det blir veldig spennende. Vi skal sørge for at vi alltid går tre og tre sammen, og ta vare på hverandre. Det er viktig å ta forholdsregler, sier Brunvoll.

Russen har flere møter med politi og helsevesen i forkant av russetida, i tillegg har reglene ved skolen blitt kraftig innstrammet.

– Det blir strengere og strengere for hvert år. Men det synes jeg er bra. Russetida skal først og fremst være en artig periode for avgangselevene, sier Hellberg.