I Ålesund er det sterke reaksjoner mot at en ekspertgruppe anbefaler å flytte behandlingen av ekstremt prematurt fødte barn fra Ålesund til Trondheim.

Tidens Krav (krever innlogging) i Kristiansund iler ikke til med støtte til å bevare denne funksjonen i fylket.

På lederplass viser avisa til det som skjedde da sjukehuset i Ålesund sørget for at barneavdelinga i Kristiansund måtte stenge i helgene.

"Fråden renner i Ålesund etter at en tung ekspertgruppe har konkludert med at fødsler før uke 26 bør sentraliseres fra Ålesund sjukehus til St. Olavs Hospital i Trondheim. Ordføreren og en stortingspolitiker fra Ålesund lover kamp. Mødre på Sunnmøre mener det er St. Olav som bruker makt for å tilegne seg mer ressurser, og at det ikke er barnas beste man er opptatt av. Det vises til hvor mye bedre det er å ha barnet på et sykehus nær hjemmet.", innleder lederskribenten.

Tidens Krav mener å kjenne igjen argumentasjonen - fra kampen Kristiansund sjukehus har hatt for å beholde barneavdelinga som Ålesund. Her har de måttet kjempe mot "makten i Ålesund".

Den samme klinikkledelsen som nå slåss for å beholde 6-7 pasienter, er den samme som har sørget for at alvorlig sjuke barn på Nordmøre har måttet kjøre tre timer hver gang de har blitt overflyttet til Ålesund - ikke på grunn av faglige vurderinger - men for å spare fire millioner kroner.

Tidens Krav sparer ikke på kruttet:

"Det kan ikke være slik at foreldre og barn på Nordmøre ikke skal ha en eneste barnelege tilgjengelig store deler av året, for at en lokalsykehusavdeling i Ålesund, som den eneste i Norge, skal få fortsette å leke universitetssykehus med 6–7 barn."

- Sprer unødig uro

Anna Owczarz, overlege ved barne- og ungdomsavdelinga ved Kristiansund sjukehus, mener det spres unødvendig uro i Ålesund:

– Det dreier seg om seks-sju barn i året som blir født før uke 28, og tre-fire av dem blir født før uke 26. Disse barna vil bli overflyttet som vanlig fra St. Olavs når de første kritiske ukene er over. Jeg undrer meg dermed over at klinikksjef Ove Økland sprer unødig uro hos befolkningen med utsagn som har tvilsom dekning, sier barnelegen til Sunnmørsposten og refererer til Øklands uttalelser om at det dreier seg om 30-50 gravide hvert år.

Rask mobilisering

På Sunnmøre ble det imidlertid mobilisert raskt da ekspertgruppas innstilling ble kjent.

Stortingspolitiker Elisabeth Røbekk Nørve (H) gikk raskt ut til forsvar for avdelingen i Ålesund:

– Jeg kommer til å undersøke hva som er årsaken bak dette. De skal ha en himla vektig faglig grunn hvis dette skal være mulig. Det foreligger stortingsvedtak på at så lenge Ålesund sjukehus har kompetansen som skal til, så skal ikke dette røres, sa hun til Sunnmørsposten før helga.

Også ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) kom raskt på banen:

– Det jeg vet fra tidligere undersøkelser, er at barneavdelinga i Ålesund har kunnet dokumentere at den er helt på høyde med tanke på nødvendig kvalitet, sa Aurdal til Sunnmørsposten.

– Hvis denne rapporten stiller spørsmålstegn ved kvaliteten, er det noe nytt.

Verken Aurdal eller Røbekk Nørve hadde lest rapporten før de ble kontaktet av Sunnmørsposten.