Vestnes-øl skal ut til hele landet

Men Petter Nome kunne ikke smake på ølet da det ble lansert.

Symbolsk skål for det nye bryggeriet: Fra venstre Atle Beinnes, Petter Nome, Terje Bystøl Hansen, Geir Inge Lien og Einar Helge Brennvik. Jørgen Torp i trappa.   Foto: Olav Skjegstad

Nyheter

Interessen for øl og gleden av å skape noe er drivkrafta bak etableringen av det nye Baatbryggeriet på Vestnes. Torsdag kom de første varene til butikkene.

– Dette ser veldig bra ut, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen i Norge. Han kom på besøk til Vestnes torsdag, samme dag som de nye produktene ble lansert. Av naturlige grunner kunne han ikke smake på varene der og da, siden turen gikk videre i bil.

Salgssjef Atle Beinnes i Oskar Sylte AS har smakt på det nye ølet tidligere, han likte det han fikk prøvesmake. Nå skal Oskar Sylte distribuere det nye ølet utenfor Vestnes, og Atle Beinnes anslår at de kan ta unna 100.000 liter det første året dersom alt går som planlagt.

Spennende: Petter Nome likte det han fikk se på Vestnes torsdag.  Foto: Olav Skjegstad

Den spede begynnelsen på bryggeri i Vestnes skjedde i 2004, da Baatbryggeriet startet opp i kjelleren på den gamle trygdeheimen på Vestnes. Fire år seinere ble bygget solgt, Baatbryggeriet avviklet driften og solgte alt utstyret.

Ny start

I 2014 bestemte tre av de åtte som var med fra starten å prøve seg igjen, denne gangen i en helt annen skala og med mye mer avansert utstyr. Einar Helge Brennvik er daglig leder, Jørgen Torp bryggerimester, Terje Bystøl Hansen lagersjef. Kjetil Presthus er fjerdemann på laget, han er teknisk ansvarlig. De har investert millionbeløp i bryggeriet, nøyaktig hvor mye ønsker ikke Einar Helge Brennvik å opplyse.

Det nye bryggeriet holder til i 220 kvadratmeter store lokaler i det nye Akta Næringsbygg i Misfjordskogen.

Utstyr fra Kina

Nytt produksjonsutstyr er innkjøpt fra Kina, det kom til Vestnes like før jul. Deretter var det montering og prøvekjøring, ikke bare helt enkelt med to kinesiske montører som bare kunne morsmålet. Det bød på utfordringer, men til slutt var alt på plass, forteller Einar Helge Brennvik til Romsdals Budstikke.

To sorter

Han viser oss rundt i bryggeriet og på lageret. Den første produksjonen er nå ute i butikkene. Det er to typer øl: Pale Ale heter Styrbord, Red Ale heter Babord. Begge disse sortene har styrke som gjør at de kan selges i butikkene. To nye sorter er under planlegging med tanke på salg på Vinmonopolet: Hardt styrbord og Hardt babord.

– Målet vårt er å ligge under gjennomsnittet i pris og over gjennomsnittet i kvalitet, sier Einar Helge Brennvik.

Dugnad første året

I 2016 er planen å brygge 40.000 liter. Kapasiteten er det mangedoble. Alt arbeid det første året skjer uten uttak av lønn.

– Det er 150 lokale bryggerier i Norge. De er gode ambassadører for øl, sjøl om de står for bare fire prosent av den totale ølomsetningen i Norge. Vi arbeider nå for avgiftsreduksjoner for småskalabedrifter. I dag utgjør avgiftene 16–17 kroner per flaske, forteller Petter Nome.

Atle Beinnes har tro på ølet på Vestnes, som de planlegger å distribuere til inntil 300 utsalgssteder. Ordfører Geir Inge Lien er også begeistret. Han setter mest pris på Babord, samtidig som han er svært glad for at noen satser lokalt og ser nye nisjer. Om to uker er det ølfestival i Molde, der kan flere bli kjent med ølet fra Vestnes.

Spennende: Petter Nome likte det han fikk se på Vestnes torsdag.  Foto: Olav Skjegstad