Salt fra Gossen hedret av stjernekokk

Tildeles merket "Spesialitet - unik smak" - får skryt av Bent Stiansen.

F.v: Bent Stiansen, Michal Bietz Øverland, Arve Øverland, Nina Sundqvist.  Foto: Matmerk

Nyheter

Stiftelsen Matmerk opplyser i en pressemelding at saltprodusenten North Sea Salt Works på Gossen er tildelt utmerkelsen "Spesialitet - unik smak".

- Klart Havsnø fortjener Spesialitet-merket for unik smak. Vi bruker det selv på Statholdergaarden, og saltet som North Sea Salt Works på øya Gossen i Møre lager er et håndhøstet flaksalt av fabelaktig kvalitet, sa stjernekokk og restauratør Bent Stiansen da han nylig overrakte Spesialitet-merket til saltet Havsnø.


Sprer om seg med Havsnø

Det eksklusive Havsnø-saltet fra Gossen har fått en pangstart i det norske markedet. Også Tyskland og Sverige lukter på havsaltet.


- Vi er veldig glad for den gode responsen vi har fått på saltet vårt både lokalt og rundt i landet. Det gir en god varme når man legger hjerte og sjel inn i et sånt prosjekt. Å bli anerkjent av Matmerk og bli tildelt Spesialitet-merket er som å få en sekser til en eksamen du har jobbet knallhardt for, sier Arve Øverland i North Sea Salt Works.

Ung bedrift

Den lille, familiedrevne saltfabrikken North Sea Salt Works har bare eksistert i litt over to år, men har allerede fått mye oppmerksomhet.

Saltet utvinnes på håndverksmessig vis fra rent sjøvann fra leia utenfor øya Gossen. Resultatet er kritthvite, sprø saltflak med en ren og mineralsk saltsmak.

- Å få norsk fingersalt salt på bordet, er vi de fremste til å heie på.  At stolte lokale produsenter tar opp igjen gamle tradisjoner og satser, det står det respekt av. Klart man kan lage et gourmetprodukt av rent norsk sjøvann, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.  


Helsprøtt chipssamarbeid

Havsnø fra Gossen i helnorsk potetgullpose.


Det var lenge vanlig å lage salt langs Vestlandskysten, men fremveksten av billig importsalt førte etter hvert til at denne tradisjonen døde ut, og Norges siste saltverk ble lagt ned på slutten av 1800-tallet.

Salttradisjonen lå lenge brakk, men North Sea Salt Works er nå én av flere små produsenter som lager kvalitetssalt.

Uavhengig fagjury

Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet.

– Jeg synes det er moro med salt fra norske havområder, og det at saltet høstes fra de øverste, lette saltlagene gir et flott, flaket salt, sier fagjurymedlem Britt Kåsin i pressemeldingen.