– Ikke trakassering

Dagbladet-kommentator Aksel Braanen Sterri er ikke enig i at han trakasserer religiøse.

Skjermdump fra Dagbladet.no. 

Nyheter

Lindal Reiten i Ålesund KrF anmelder både Dagbladet og avisens kommentator Aksel Braanen Sterri for et innlegg som ble publisert tidligere i uka. Kommentaren har tittel «Religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen», og du kan lese den hos Dagbladet.

Reiten mener kommentaren bryter diskrimineringslovas paragraf 4 og paragraf 5, som går på diskriminering og trakassering på bakgrunn av blant annet religion.


Anmelder Dagbladet og avisas kommentator

Hallgeir Lindal Reiten fra Torvikbukt mener de bryter diskrimineringslova.


Aksel Braanen Sterri, som har skrevet kommentaren, er uenig i at innlegget diskriminerer eller trakasserer troende.

– Vranglesning

– Jeg føler det skal mye vranglesning til før en lander på den konklusjonen. Jeg forstår selvfølgelig at det er religiøse som kan oppfatte kommentaren som støtende og føle for å kritisere den, men det er et stort steg fra det til å levere en politianmeldelse, sier han til Rbnett.

– Heldigvis tror jeg ikke det er mange som er enig med Reiten, og jeg tror ikke det er mange religiøse som er interessert i å bruke rettsvesenet til å hindre kritiske ytringer. Det positive med en slik anmeldelse er muligheten til å reflektere over hvor godt det er å leve i et liberalt og åpent samfunn som tillater slike kritiske utsagn.

Maktbruk?

I kommentaren skriver Braanen Sterri blant annet:

«Forekomsten av religion i et samfunn gjør makt mer nødvendig enn det burde være. Religiøse har aldri hatt problemer med å bruke makt for å tvinge gjennom sitt verdisyn på andre. Men skal et sekulært samfunn vinne fram må også religiøse bekjempes med makt».

Dette avsnittet er blant det Reiten reagerer på og trekker fram i sin kritikk.

Tar selvkritikk

– Jeg tar selvkritikk på at enkelte utsagn i kommentaren ikke kommer like klart fram som jeg skulle ønske og at noe kan misforstås. Blant annet dette. Det er selvfølgelig ikke en oppfordring til å bruke makt-midler mot religiøse. I Norge er vi enige om at kun sekulære argumenter skal få plass i den offentlige debatten og at argumenter av typen som «min gud sier dette og dette, derfor må vi gjøre slik og slik» ikke skal påvirke politikk og få plass i offentligheten. Dette er et eksempel på den type maktbruk jeg sikter til her.